GE om corona-hjælpepakker: De skal hurtigt kunne aktiveres igen

Hjælpepakkerne til erhvervslivet står lige nu til at ebbe ud den 30. september. De bør dog ikke lukkes fuldstændig ned, lyder det fra Grønlands Erhverv.
Ifølge direktør Brian Buus Pedersen fra Grønlands Erhverv befinder turisterhvervet sig fortsat i en svær situation. Derfor er det vigtigt at have et særligt fokus på netop denne branche. Foto © : Jørgen Chemnitz
Skrevet af Anders Dall
02. september 2020 05:38

Sæt dem i bero, så de hurtigt kan aktiveres igen, hvis der bliver behov for det.

Sådan lyder det fra Grønlands Erhverv om fremtiden for hjælpepakkerne til erhvervslivet. På nuværende tidspunkt udløber de ved udgangen af september, og det er uklart præcis, hvad der herefter kommer til at ske.

Hos Grønlands Erhverv er holdningen dog klar.

-  Det er vigtigt for os at fremhæve, at hvis der igen kommer nogle hårde opbremsninger, skal vi, for at undgå at nogen af virksomhederne bliver ramt meget hårdt, kunne handle hurtigt, siger direktør Brian Buus Pedersen og uddyber: 

- Ellers risikerer vi, at mange unødigt kommer ud i store problemer og i værste fald må lukke, og det er ikke særlig godt for hele landet.

LÆS OGSÅ Corona-hjælpepakker udløber i september

Han tilføjer, at turisterhvervet fortsat befinder sig i en svær situation. Derfor er det vigtigt at have et særligt fokus på netop denne branche.

- Det kan godt være, det koster nogle penge at hjælpe dem. Men det koster også mange penge, hvis de ikke overlever, og hvis ikke de er klar til næste sæson og kan lave arbejdspladser i Grønland og sælge produkter til turisterne og skabe nye skatteindtægter.

- Det skal man også have med i sådan en kalkulation, siger Brian Buus Pedersen.

Behov for hjælp

Ifølge Arne Niemann, der er formand for Turistrådet i Ilulissat, har turisterhvervet brug for en hjælpepakke frem til marts næste år.

LÆS OGSÅ Turistråd i Ilulissat: Det bliver dødsstødet for små turistoperatører

Brian Buus Pedersen vil ikke sætte nogen dato for, hvor lang tid en hjælp til turisterhvervet skal vare. Men han mener, det er vigtigt, at branchen fortsat kan få hjælp i en eller anden form for hjælpepakke.

- Det skal ligne den eksisterende hjælpepakke. Så hvis du kan dokumentere, for eksempel på årsbasis, et meget stort omsætningsfald, så skal du få adgang til dækning af faste omkostninger, siger Brian Buus.

KNR ville gerne have haft en kommentar fra naalakkersuisoq for erhverv, Jens Frederik Nielsen (D), men han havde i går ikke mulighed for at vende tilbage på vores henvendelse. 

Departementet for erhverv har tidligere oplyst til KNR, at naalakkersuisut sammen med Finans- og Skatteudvalget og arbejdsmarkedets parter nu skal finde ud af, om hjælpepakkerne skal udløbe den 30. september, eller om de skal forlænges eller justeres.