GE: Grønland stærkere med egen stemme

Grønland skal selv kunne forhandle fiskeriaftaler, så man ikke er bundet af, hvad resten af Rigsfællesskabet mener. Det siger Karl Kristian Kruse, og GE er helt på linje med ham.
02. juli 2015 13:09

Naalaakersuisoq for fiskeri ønsker, at Rigsfællesskabet skal kunne tale med flere tunger, således at Grønland også kan få sin stemme hørt selv, når der er uenighed inden for Rigsfælleskabet.

Hos Grønlands Erhverv er formand Henrik Leth helt på linje med Karl Kristian Kruse.

 

Helt rigtigt at tage den op

- Det er jeg meget enig med ham i. Jeg synes, at det er den helt rigtige problematik, han tager op, siger formand i GE, Henrik Leth.

Læs også Kruse vil ud af dansk fiskeri-greb

GE-formanden forklarer videre, at vi flere gange har set situationer, hvor Grønland og Færøerne ikke er enige.

- Det giver det jo anledning til problemer, derfor synes jeg, det er rigtigt, hvis vi kan få en mere selvstændig repræsentation de steder, siger Henrik Leth.

 

Står stærkest alene

Han mener, at vi i Grønland i dag står uden for to-tre centrale aftaler omkring makrel, sild og blåhvilling. Her mener han, at Grønland vil kunne stå væsentligt stærkere, hvis vi kunne stille nogle direkte krav i forbindelse med de internationale aftaler i stedet for at være repræsenteret som en del af Rigsfællesskabet.

I dag må Grønland i stedet acceptere, at Rigsfællesskabet taler med én stemme.

Læs også Dansk regering vil sætte grænser for grønlandsk grundlov

- Sidst har det været et problem i NEAFC (Northeast Atlantic Fisheries Commision, red.), hvor færingerne jo var en del af den her makrelaftale, og Grønland var udenfor. Grønland var så mod aftalen, og færingerne var for aftalen. Så har vi det princip, at så afstår Rigsfællesskabet fra at stemme, når Grønland og Færøerne er uenige.

 

Har egne synspunkter

Henrik Leth erkender, at det ikke var det store problemer her, men han gør det klart, at det jo ikke er nær så stærkt at afholde sig fra at stemme, som det vil være at sige klart ja eller nej.

- Det betød ikke noget i praksis, men det kan det komme til på andre tidspunkter. Det er vigtigt, at vi kan give udtryk for vores synspunkter.
 

- Det er jo ikke nær så stærkt at ende med hverken at stemme for eller i mod, fordi man er uenig med nogle andre, siger Henrik Leth.