Gamle skoler pakker ud igen efter kaos om skolestart

Ny viden i gamle lokaler. Det er overskriften, når eleverne, der skulle være startet på den nye skole i Nuuk i morgen, har første skoledag i de gamle klasselokaler på ASK og USK.
Salomine Tobiassen (tv.) og Hansine Eugenius (th.) har den seneste uge knoklet sammen med nye og gamle kollegaer for at pakke de to gamle skoler i Nuuk ud, fordi den nye ikke bliver klar til skolestart. Foto © : Rasmus Olsvig / KNR
14. august 2024 16:47

På væggen hænger alfabetet, klassens regler, engelske gloser og tallene fra 1 til 100.

Alt ser almindeligt ud, som man kender det fra et hvert klasseværelse dagen inden skolestart. Men optakten til første skoledag har været alt andet end almindelig for lærerne på de to folkeskoler Atuarfik Samuel Kleinschmidt, ASK, og Atuarfik Ukaliusaq, USK, i Nuuk.

Og det betyder, at borde bliver slæbt rundt i 11 time, flyttekasser står stablet på gangene, og de er nøje mærket med fag og klassetrin. 

Imellem borde, kasser og lamineringsmaskiner skynder lærerne sig rundt for at få alt på plads til første skoledag.

- Mit klasselokale er tomt i forhold til andre af mine kollegaers, men vi kan have første skoledag, og så kommer dekorationerne de næste par uger, siger Nuka Tobiassen, der i morgen tager i mod 3.b på USK skole.

Intet er nyt, og alt er nyt

For Nuka Tobiassen og hendes klasse er der intet, der har ændret sig. De starter på samme skole, som de før sommerferien pakkede ned for at flytte ind på den nye skole Atuarfik Inussuk, men den bliver ikke klar, og derfor er de tilbage i de gamle lokaler.

Nuka Tobiassen glæder sig til at tage i mod præcis de samme elever, som hun sagde god ferie til. Jeg har savnet dem, siger hun. Foto © : Rasmus Olsvig / KNR

Mens alt er ved det gamle på USK, er alt oppe i luften på ASK, hvor 4. til 9. klasserne skal starte.

- Vi har mega travlt, fordi vi før sommerferien tømte hele skolen, og nu skal vi pakke det hele ud igen for at blive klar til, at eleverne starter, siger Salomine Tobiassen, der underviser på 4. årgang.

Ikke nok med, at skolen skal pakkes ud igen, fordi den nye skole ikke bliver klar, så er eleverne på årgangene 4. til 9. klasse også blevet blandet på ny, så alle får nye klassekammerater, fortæller skoleleder Uffe Lilholm.

- Derfor gør vi os også ekstra umage for, at rammerne er så klar som muligt, så de ikke forstyrrer, når eleverne skal  lære en masse nye at kende, fortæller han.

Forløbet omkring skolestart for elever på Atuarfik Inussuk

Da skolerne gik på sommerferie hed startdatoen for det nye skoleår 15. august.

25. juli meddelte Kommuneqarfik Sermersooq dog, at skolestart for elever på Atuarfik Inussuk blev rykket 14 dage, så den nye startdato var 29. august.

9. august meddelte kommunen så , at den oprindelige plan om at starte 15. august vil være gældende, så eleverne starter 15. august.

Årsagen er, at den nye skole i Nuuk ikke er blevet færdig til skolestart, og det endnu er uvist, hvornår den bliver færdig.

Derfor bliver de gamle lokaler på ASK og USK taget i brug igen, indtil de nye lokaler på Atuarfik Inussuk kan tages i brug.

Men at blive klar til tiden har været en benhård prioritering af tid, fortæller skolelederen. Og klasselokalerne, gangene og nogle faglokaler som fysiklokalet er blevet prioriteret, fortæller Uffe Lilholm.

- Det føles som om, man starter på en ny skole eller i et nyt job, fordi man pakker det hele ud. Det er en anderledes skolestart, end den, vi er vant til, fortæller Hansine Eugenius, der i morgen tager imod en helt ny sammensat 7. klasse.