GA og SIK: Ove Karl splitter samfundet

I de kommende forhandlinger med London Mining vil Ove Karl Berthelsen splitte Grønland i stedet for at samle det. Det mener SIK og GA, der nu sammen råber vagt i gevær. De frygter at mineselskabet vil få alt få stor magt i forhandlingerne, fordi Naalakkersuisut har valgt at placere de grønlandske interessenter på den forkerte side af bordet.
01. november 2012 11:02

I denne måned går de såkaldte IBA-forhandlinger med London Mining i gang. Det er her, hvor Selvstyret og kommunerne skal forhandle sig frem til de krav og hensyn, som selskabet skal leve op til. Blandt andet hvad angår hvor meget lokal arbejdskraft, som London Mining skal benytte under etableringen af jernemineprojektet i Isukasia.

Men frem for at sætte sig sammen med de grønlandske parter og i fællesskab formulere et udkast med krav til selskabet, har Naalakkersuisut valgt en nærmest modsat strategi. De har i stedet besluttet at lade London Mining indkalde de grønlandske interessenter, fx SIK og GA, én efter én, som så kan fremføre deres ønsker overfor mineselskabet.

- Det er en meget meget uhensigtsmæssig forhandlingsproces, som ikke giver os den styrke i Grønland, vi skal have, hvis vi står ordentlig sammen. Man lader London Mining få for meget forhandlingsmagt i den her situation ved at interessenterne skal mødes med London Mining én til én, siger direktør i Grønlands Arbejdsgiverforening, Brian Buus Pedersen.

Denne forhandlingsstrategi betyder nemlig, at det så er helt op til London Mining at bestemme, hvad de vil bringe med videre ind i selve forhandlingerne med Selvstyret og kommunerne, pointerer GA og SIK.

- London Mining kan jo i sidste skalte og valte med hvad de vil tage med ind. Så det er vigtigt at vi står som en samlet flok, lyder det fra SIK-formand Jess G. Berthelsen.

I et åbent brev til Ove Karl Berthelsen skriver SIK og GA bl.a.:

- SIK og GA har løbende i debatten om storskalalovgivningen været stærkt kritiske over for store dele af den måde lovgivningsarbejdet er blevet udført på (...) Men at du nu har besluttet, at vi åbenbart ikke hører til på samme side af forhandlingsbordet i IBA-forhandlingerne over for London Mining slår dog alle rekorder i processen.

Og der er meget at miste, påpeger Brian Buus Pedersen:

- Faren er, at vi om 10-15 år kan konstatere, at vi slet ikke fik det samfundsmæssige afkast, som vi nu allesammen skal samarbejde om at få i det her store, store projekt, som rummer en investeringssum, der er større end Grønlands samlede bruttonationalprodukt. Der er sørme meget på spil for os. Nu skal vi altså have is i maven og stille og roligt forhandle os frem til en klog IBA-aftale. Og det er jo Ove Karl Berthelsens politiske ansvar at sikre, at det sker på den rigtige måde i samarbejde med kommunerne.

Det har her torsdag formiddag ikke været muligt for Radioavisen at få kontakt til naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Ove Karl Berthelsen.