GA nikker ja til fiskeriaftalen med Rusland

Imens fiskerne og fangernes organisation KNAPK er direkte utilfredse med fiskeriaftalen mellem Grønland og Rusland og opfordrer til en ny forhandling, er Grønlands Arbejdsgiverforening mere positiv stemt omkring den nyligt indgåede aftale.
Skrevet af Peter Troelsen
06. december 2012 12:40

GA kigger på aftalen i et langsigtet perspektiv, og med de briller på er der mange gode tiltag i aftalen. Den vigtigste årsag til ubalancen er, at prisforskellen mellem torsk og hellefisk er vokset enormt meget i de senere år.

-En meget væsentlig ting er også, at vi gennem denne aftale kan opretholde og videreudvikle vores know-how inden for torskefiskeri med filettrawlere, hvor vi ellers kunne glide helt ud af denne form for fiskeri, da torskekvoterne i en del år har været små i de grønlandske farvande. Da forekomsterne af torsk måske igen er stigende, er aftalen på dette punkt vigtig for os. Også forhold som omkostningsstrukturerne i de forskellige former for fiskeri spiller i høj grad ind, fastslår Henrik Leth fra GA´s brancheudvalg for fiskeri og eksporterhverv.

Fra GA´s side erkender man at aftalen mellem Rusland og Grønland for 2013 ikke er gunstig, og man gør opmærksom på at hvis ikke der sker en udligning i de kommende år, så kan det være på sin plads at justere aftalen, der i store træk er en fortsættelse af en aftale fra 1992.

- Vi bør tilstræbe en bedre balance i de kommende års forhandlinger. Ellers må vi naturligvis overveje, om en ophævelse af den bilaterale aftale med Rusland er et bedre alternativ for Grønland. Men som situationen er her og nu, deler GA departementets vurdering af, at aftalen er af stor værdi for begge lande, og at kvotebyttet for 2013 er acceptabelt for Grønland”, understreger Henrik Leth.