FAKTATJEK GA: Kielsen vildleder vælgerne med stenbiderrogn

At Grønland skulle kunne tjene 400 kr. pr. kilo stenbiderrogn er ren fantasi, fortæller Grønlands Arbejdsgiverforening, GA.
Stenbiderrogn Foto © : Torben Larsen/KNR
Skrevet af Camilla Dam
05. november 2014 11:26

Formand for Siumut, Kim Kielsen, havde illustrativt medbragt en 20’er og firehundrede kroner til det tv-transmitterede vælgermøde i Qaqortoq mandag.

Han argumenterede for det urimelige i, at fiskerne kun får 20 kr. kiloet, mens den tre dage senere sælges i Danmark for 400 kr. kiloet.

- Påstanden er udokumenteret og ganske enkelt usand. Tværtimod havde eksportørerne store dokumenterede tab på stenbiderrogn i 2013.

- Resultatet for 2014 er ikke endeligt opgjort endnu, men 400 kroner pr. kilo er ren fantasi. Det er en af de sædvanlige fordomme og meget langt fra virkeligheden, siger konsulent i Grønlands Arbejdsgiverforening, Bent Sørensen.

Konsulenten påpeger, at det ikke er grønlandsk stenbiderrogn, som sælges til de priser i Danmark, men rogn fra fisk, der er fanget omkring Danmark.

- Det er meget vigtigt, at vi går ind og satser direkte på de forskellige væksterhverv inden for fiskeri, forædling og det hele.

- Vi kan se 400 kr. her og 20 kr. her, hvad en lokal fisker får for et kilo stenbiderrogn, og når det tre dage efter er havnet i Danmark er det 400 kr. værd. Den pulje skal vendes om. Det er de her penge, vi mangler i Grønland, sagde Kim Kielsen, da debatten åbnede mandag aften.

En rystet Bent Sørensen savner indsigt i prisdannelse og markedsvilkår i fiskerierhvervet fra Kim Kielsens side og påpeger, at der med hensyn til den grønlandske stenbiderrogn er tale om produkter, der sælges til en helt anden pris end den, Kim Kielsen brugte som eksempel i tv.