Gør nytte med formandskabet

Den internationale formand for Inuit Circumpolar Council, ICC, Aqqaluk Lynge mener, at den danske regering meget passende kan bruge EU-formandsskabet i det kommende halve år til at fokusere på, hvad der kan gøres ved de økonomiske sanktioner mod de arktiske folk som følge af forbuddet mod salg af sælprodukter i EU.
03. januar 2012 08:02

Aqqaluk Lynge kalder det beskæmmende, at de danske myndigheder overhovedet ikke har foretaget sig noget for at beskytte sine arktiske statsborgere interesser i EU.

Forbuddet, der nu har stået på i snart tre år er ikke baseret på noget videnskabeligt grundlag og rammer de laveste indkomstgrupper i Arktis voldsomt, uden at de ydes nogen form for økonomisk kompensation, hedder det i en nytårsudtalelse fra ICC.

Aqqaluk Lynge understreger, at det er nærliggende at gøre EU ansvarlig for de økonomiske konsekvenser som har ramt fangerfamilierne rundt om i de små arktiske samfund. Og - lover han - ICC's kamp for menneskerettighederne blandt inuit og de øvrige oprindelige folk vil fortsætte med uformindsket styrke i det nye år.

For god ordens skyld skal det lige understreges, at grønlandske sælskind ikke er omfattet af EU's import forbud. Men forbuddet har ganske givet smittet af på efterspørgslen af sælskind generelt i EU.