Gør noget ved boligsituationen

I Grønland er det stort set umuligt at finde et sted at bo i de større byer, og også i de mindre samfund er der store vanskeligheder med at finde et egnet sted at bo. Der skal ganske enkelt bygges nyt, og flere af de ældre boliger skal renoveres.
Skrevet af Peter Troelsen
14. februar 2013 11:18

I Nuuk er der alenlange ventelister, og langt de fleste af de nybyggede boliger går til offentligt ansatte. det stiller den almindelige grønlænder utroligt dårligt, når det gælder deres boligsituation. Det vil IA-kandidaten Nikoline Ziemer gøre noget ved.

-Der er reelt ikke mulighed for at få en almindelig lejebolig som det er i dag i Nuuk fx. Boligerne er forbeholdt ansatte i selvstyre og kommune og endda kun visse privilegerede grupper, hvis kendetegn er at det er svært at rekruttere og fastholde dem. Herboende grønlændere med ingen eller lav uddannelse står bagerst i den kø. Det er simpelthen ikke i orden at vi har familier som går og er hjemløse her i Grønland - at der er en far og søn på 6 år som ikke har tag over hovedet. Det skal der laves om på, fastslår Nikoline Ziemer.

Mange gange er de boligløse nødt til at sove et par dage på en sofa her og et par dage på gulvet der. Mange gange er det desværre også familier med børn, der skal finde alternativ overnatning, og det kan ikke undgå at have indflydelse på barnets tarv.

-Jeg foreslår derfor en ændring af INI a/s til at splittes op i et almennyttigt boligselskab og et selskab til personaleboliger, hvis det er nødvendigt. Hvis de offentlige arbejdspladser vil besætte stillinger med bolig, så må de have egen boligmasse - de skal ikke længere bare tages fra boliger som egentlig bør være tiltænkt lejeboliger til almindelige boliglejere, forklarer Nikoline Ziemer.