Billedet, som er taget af jagtbetjent Per Nukaaraq Hansen den 24. juni 2015, viser et tomt fuglefjeld på hovedøen Tupersuartuut i øgruppen Kitsissut Avalliit i Sydgrønland.Foto: Pinngortitaleriffik

Fuglefjeld i Sydgrønland helt forladt

Lomvierne har tilsyneladende forladt Kolonien ved Kitsissut Avalliit Sydgrønland. Billeder fra jagtbetjent Per Nukaaraq Hansen viser i hvert fald et ganske tomt fuglefjeld, hvor der ellers plejer at være mange lomvier.

Grønlands Naturinstitut har netop modtaget billeder fra lomviekolonien Kitsissut Avalliit i Sydgrønland, som nødvendiggør en orientering om situationen i denne koloni.

Hovedparten af denne delkoloni synes nu at være helt forladt, lyder det fra Naturinstituttet i en orientering til departementet for fangst og departementet for miljø.

Det berørte område talte i 1992 og 2010 henholdsvis 1.900 og 619 fugle.

Læs også KNAPK modsiger naturinstituttet

- Alene det faktum at størstedelen af Tupersuartuut delkolonien synes at være helt forladt i 2015, betyder dog at situationen her er betydelig værre end tidligere beskrevet i Naturinstituttets rådgivning, lyder det fra forskerne Flemming Merkel og Aili Labansen.

De peger på, at lokale ægsamlere kan bære en stor del af skylden for lomviernes forsvinden.

- Netop for denne delkoloni på Kitsissut Avalliit, er det et faktum, at den har været genstand for tilbagevendende tilfælde af ulovlig ægsamling, skriver de.

Læs også Der bliver færre og færre lomvier omkring Grønland

En ulovlig ægsamling som er blevet konstateret af jagtbetjenten og i alle de tilfælde, hvor der har været foretaget biologiske undersøgelser i området helt tilbage fra 1985.

Denne sag får Grønlands Naturinstitut til at slå yderligere på tromme for deres rådgivning, som anbefaler tiltag for at stoppe ulovlig ægindsamling. Det er en forstyrrelse, som udgør en alvorlig trussel i en koloni som Kitsissut Avalliit, der i forvejen er presset.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt