Der bliver færre og færre lomvier omkring Grønland

Lomvi-bestandene i og omkring Grønland er gået tilbage siden de sidst blev beskrevet i den biologiske rådgivning fra Naturinstituttet fra 2013. Det oplyser Naturinstituttet på sin hjemmeside.
22. december 2015 09:20

Naturinstituttet konstaterer, at ud over en kraftig tilbagegang i Grønland, er de fleste bestande øst for Grønland også i tilbagegang. Det gælder i særdeleshed bestandene fra Island og Svalbard, som samtidig udgør hovedparten af de fugle som skydes i Vestgrønland om vinteren. De nye undersøgelser viser dog også, at de fugle der overvintrer i Canada, primært canadiske ynglefugle, har det godt.

Læs også Lomvie- edderfuglesæsonen er gået ind

En ny undersøgelse af lomvier udstyret med såkaldte dataloggere i forskellige dele af Nordatlanten viser, at de lomvier, der overvintrer i Vestgrønland, kommer fra kolonier i Grønland, Island, Svalbard og Canada. Faktisk kommer størsteparten af de lomvier, der fanges i vintermånederne i Vestgrønland, fra Island og Svalbard.

Tilbagegangen i lomvie-kolonier i både Grønland, Island og Svalbard tilskrives delvist vinterjagten i Vestgrønland, men forskerne mener desuden, at der også er tale om klimatiske årsager.

Læs også Bekendtgørelse om fugle sat i høring

Med de nye resultater, har forskerene nu mulighed for at belyse hvor stor del af tilbagegangen der skyldes jagt og hvor stor del der skal tilskrives andre årsager.

Naturinstituttet skriver videre, at det er en kendsgerning, at de fleste lomvier kolonier i Grønland befinder sig i en alvorlig situation. Rådgivningen fra 2013 skitserede, at 13 af de resterende 19 lomvie kolonier i Grønland er i tilbagegang, og én koloni er i overhængende fare for udryddelse i de kommende år. Det er kolonien Innaq ved Ilulissat, der er gået tilbage med 72 % i årene mellem 1980 og 2012.