Bekendtgørelse om fugle sat i høring

De nye regler er i tråd med biologernes anbefaling, men møder kritik for at blive sat i høring under forretningsnaalakkersuisut.
Mitit/edderfugle
Edderfugle-bestanden har det godt. Foto © : Boas Amondsen/KNR
03. november 2014 14:01

En ny bekendtgørelse om beskyttelse af fugle er sat i høring den 24. oktober.

Det sker altså efter forretningsnaalakkersuisut er indtrådt, hvilket møder kritik, ligesom kommunalpolitiker frygter, at den korte høringsperiode gør det vanskeligt at høre fangerne og give dem ejerskab over bekendtgørelsen.

Kortere lomviefangst

Hos Naturinstituttet har de endnu ikke nærlæst bekendtgørelsen, men umiddelbart reglerne i tråd med deres vejledning.

- De følger vores vigtigste anbefalinger. Vi har anbefalet en nedsat fangst af lomvier, fordi der er en nedgang i de fleste lomviekolonier i Grønland. Der har vi anbefalet enten en totalfredning eller en forkortelse af jagtsæsonen til kun en måned. Og den forkortelse kommer med, siger afdelingschef for fugleområdet på Naturinstituttet, Fernando Ugarte til KNR.

Læs også Det går tilbage med antallet af lomvier

Læs også Ny viden om lomviens æg

Han fortæller, biologerne også har anbefalet en udvidelse af jagtsæsonen for edderfugle, fordi der er blevet flere af dem.

Her skal dog nævnes, at dagskvoten på edderfugle bliver halveret fra 30 til 15 fugle for erhvervsfangere og 5 til 2 for fritidsfangere.

Ugarte lægger også mærke til, at der bliver lavet en revidering af fuglebeskyttelsesområde

- Så man kan godt sige, at den nye bekendtgørelse følger stort set den biologiske anbefaling, siger han.

Dårlig timing

Hos Kommuneqarfik Sermersooq undrer de sig over timingen og sætter spørgsmålstegn ved det fornuftige i at sende en stor fuglebekendtgørelse i høring under et forretningsnaalakkersuisut.

Formand for Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv, Iddimanngiiu Bianco, mener, det ville være mere fornuftigt at lade et nyt Naalakkersuisut tjekke bekendtgørelsen, før den sættes i høring.

- For at den ikke skal ændres igen. Fordi der kommer jo måske et nyt Naalakkersuisut, som har nogle andre holdninger, siger hun.

Kommune savner borgerinddragelse

Iddimangiiu Bianco frygter, at fangerne oplever, at der bliver taget beslutninger hen over hovedet på dem og derfor ikke føler ejerskab over den nye bekendtgørelse.

Derfor finder de det fra forvaltningen også utilfredsstillende, siger Bianco.

- Vi synes, det er en rigtig vigtig sag, med en kort høringsperiode, og der er ikke mulighed for at erhvervs og fritidsjægerne bliver hørt, siger Iddimanngiiu Bianco om høringsfristen på fem uger, der slutter på valgdagen den 28. november.

Bekendtgørelser virker

Ifølge Fernando Ugarte er fuglebekendtgørelsen meget vigtig for fuglebestanden i Grønland.

Den første bekendtgørelse kom i 2001 og resulterede straks i fremgang.

- Der kan man med det samme se, at edderfuglebestanden er begyndt at vokse. Så det vil sige, at en bekendtgørelse har en stor påvirkning på vores naturressourcer, siger Ugarte.