Det går tilbage med antallet af lomvier

Antallet af lomvier i det nordlige Upernavik er faldet og en koloni er blevet tom. Det viser tal fra Grønlands Naturinsitut, der netop har udgivet en rapport om deres undersøgelser foretaget i 2007 og 2008.
Skrevet af Jette Andersen
01. marts 2013 11:15

I samme rapport kan læses at riderne i samme område er blevet flere.

Antallet af ynglende lomvier i det nordlige Upernavik er i 2008 er blevet opgjort til 115.410 fugle, som er en tilbagegang med 16 procent, siden 2002.

Det er Toqqusaaq kolonien, der husede under 100 lomvier i 90´erne, som i 2008 var blevet tom. Det betyder at der nu kun er to lomvie kolonier i Upernavik distriktets nordlige del.

Forskerne fandt ingen åbenlyse årsager til nedgangen i de to nuværende lomviekolonier. Yngleforholdene på Kippaku er undersøgt, mens forholdene på Apparsuit ikke er undersøgt. På Kippaku vurderes forholdene at være gode målt ud fra lomvieungernes udflyvningsvægt.

Ulovlig fangst af ca. 80 fugle i forårs- og sommermånederne, der bliver rapporteret hvert år, kunne være en grund til nedgangen.

De to lomviekolonier huser også rider, som blev optalt sammen med syv øvrige ride kolonier i området. Her viste resultaterne, at den samlede ynglebestand af rider med sine ca. 5.300 ynglepar er gået frem med ca. 18 procent siden 1990´erne.

Insituttet anbefaler en optælling minimum hvert sjette år og selv vil de forsøge stadig at afdække lomviernes tilbagegang og en oplysningskampagne mod ulovlig fangst.