Frustreret krydstogtsoperatør: Hvorfor skal vi udelukkes? 

Albatros mener, at det er sikkert at sende krydstogtsgæster til Grønland igen. Naalakkersuisoq for Sundhed holder fast i de restriktive regler.
På Albatros' skibe vil de omkring 200 passagerer være færdigvaccinerede. Alligevel er Naalakkersuisoq for Sundhed skeptisk overfor at åbne mere op.
20. juli 2021 13:20

Siden coronapandemien brød ud i begyndelsen af 2020, har krydstogtsturismen været lammet i Grønland. Selvom godt 25 procent af den grønlandske befolkning er færdigvaccineret, og der hver dag kommer flere til, er reglerne for indrejse med passagerskibe stadig restriktive. 

Det ærgrer Hans Lagerweij, CEO i Albatros, der ikke kan vente med at vise Grønland frem for sine gæster:

- Vi venter i spænding på, at der bliver åbnet mere op, så vi igen kan give vores gæster nogle unikke oplevelser i Grønland, men som reglerne er nu, er det desværre umuligt, siger Hans Lagerweij.

Hvorfor er flyturister mere sikre?

I Selvstyrets seneste bekendtgørelse om betingelserne for rejse til og i Grønland står der, at krydstogtskibe ikke må ankomme til Grønland, hvis de inden for 14 dage før ankomst til Grønland har anløbet udenlandske havne – herunder Danmark og Færøerne.

Sammenligner man med de restriktioner, der gælder for folk, som rejser til Grønland med fly, er reglerne for skibsturismen noget mere restriktiv. Kommer man med fly og er færdigvaccineret, er man fritaget for karantæne ved ankomst.

- Det giver ikke mening, at vores færdigvaccinerede gæster skal være i isolation i 14 dage, mens færdigvaccinerede flypassagerer kan gå frit omkring lige efter ankomst, siger Hans Lagerweij.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker (N), anerkender, at færdigvaccinerede krydstogtpassagere udgør en meget lille risiko, men vil alligevel ikke åbne op:

- Det gør de nok, men lige nu er vi der, hvor vi mindst mulig vil belaste vores sundhedsvæsen. Derfor opretholder vi de her restriktive regler.

LÆS OGSÅ Landslægen: Derfor er det slut med karantæne, hvis du er færdigvaccineret

Verdens mest restriktive kontrol

Som reglerne er nu, er det ikke realistisk for Albatros at få deres skibe til Grønland. Alligevel har de forberedt en række tiltag, som de vurderer, vil gøre det sikkert at bringe gæster her til landet. Blandt andet vil rejseselskabet udelukkende tage deres krydstogtsgæster ind til de byer og bygder, hvor minimum 70 procent af beboerne er færdigvaccineret. Samtidig skal alle gæster og besætningsmedlemmer have fået deres to vaccinestik:

- Vi løber ingen risiko, derfor har vi indført en restriktiv kontrol på skibet. Først og fremmest skal alle være fuldt vaccineret og bære mundbind, når de går i land. Derudover vil der være test af alle passagerer, før vi ankommer til Grønland, og hvis nogen udviser symptomer, vil de blive isoleret i særlige kahytter, siger Hans Lagerweij.

Ifølge Albatros vil skibenes egenkontrol i Grønland være den mest restriktive i verden og strammere end dem, der gælder for skibene i for eksempel Svalbard, Island og Alaska.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Vil ikke presse sundhedsvæsenet

Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker, er især bekymret for, at et coronaudbrud på skibet vil lægge et pres på det grønlandske sundhedsvæsen, der i forvejen er hårdt spændt for: 

- Kommer de ind i vores farvand og tager smitten med ind, bliver det vores ansvar at behandle de syge på skibet. Sundhedsvæsenets kapacitet er bare meget, meget begrænset lige nu. Særligt med smitten der har spredt sig, hvor alle vores ressourcer bliver brugt på opsporing og testning, siger Kirsten Fencker.

For at undgå en situation hvor krydstogsgæster overbebyrder sundhedsvæsenet, har Albatros stillet krav om, at alle passagerer skal have en rejseforsikring:

- Med de restriktioner og den kontrol vi indfører på skibene, vurderer vores sundhedsrådgivere, at der umuligt kan ske et større smitteudbrud. Får en af vores gæster alligevel brug for lægebehandling, vil vi dog ikke lægge det grønlandske sundhedsvæsen til last. Derfor stiller vi krav om, at alle gæster har en sundhedsforsikring, som dækker eventuel evakuering ud af Grønland, siger Hans Lagerweij.

Albatros Expeditions har været i dialog med blandt andet Visit Greenland om, hvordan man kan få åbnet op for krydstogtsturismen. Bliver der ikke fundet en løsning for krydstogtsturismen i næste måned, vurderer Hans Lagerweij, at Albatros bliver nødt til at aflyse sæsonen for i år.