Frustrerede flypassagerer fanget i Kulusuk: Air Greenland gjorde slet ikke nok for at hjælpe

33 strandede flypassagerer i Kulusuk fik ikke den hjælp, de havde krav på fra Air Greenland, lyder det fra frustreret passager.
- Jeg håber i det mindste at Air Greenland kan sige undskyld til os alle, siger Kirstine Davidsen til KNR. Foto © : Privat
31. marts 2022 14:38

I går onsdag skulle Kirstine Davidsen og Margrethe Nielsen rejse til Nuuk fra Tasiilaq. Men de endte i Kulusuk og oplevede, at det var meget svært at få hjælp fra Air Greenland.

For selv om passagerne fik madbilletter, så var der ikke nok mad til alle.

- Da vores fly blev aflyst, fik vi madbilletter til kiosken i lufthavnen i Kulusuk, hvor de sælger toast og pølser. Så stillede vi os i kø for at købe mad, og jeg stod bagerst i køen, og da det var min tur, var der ikke mere mad, siger Margrethe Nielsen.

- Jeg blev meget sulten, tilføjer hun.

Flyet blev aflyst på grund af frostvejr, da Air Greenland ikke kunne lande på landingsbanen. Flyveren blev aflyst cirka klokken 17, og på det tidspunkt havde Air Greenland allerede lukket. Det fortæller Kristine Davidsen.

Hun arbejder i socialområdet i Kommuneqarfik Semersooq i Nuuk og var på tjenesterejse i Tasiilaq og skulle hjem onsdag til Nuuk.

Passagerne blev dog lovet, at de ville blive fløjet tilbage til Tasiilaq. Der var nemlig ikke plads til dem på Kulusuk Hotel, da hotellet var fyldt op. Men:

- Vi blev ikke hentet alligevel, så henvendte jeg mig til skranken, og jeg blev informeret om, at helikopterpiloten ikke kan flyve om dagen, fordi han har opbrugt sine timer i dag, siger Kirstine Davidsen.

- Medarbejderen prøvede at kontakte Air Greenland uden held, fordi der allerede var lukket. Så stod vi der uden mad og overnatningssted, og vidste ikke, hvad vi skulle gøre, tilføjer hun.

Mittarfeqarfiit hjalp med overnatning

Det fik Mittarfeqarfiit personalet i Kulusuk til at begynde at finde et overnatningssted i bygden i Kulusuk, men Air Greenland gjorde ingenting, fortæller Kirstine Davidsen.

Heldigvis fandt Mittarfeqarfiit et lille hus med to soveværelser.

- 10 personer skulle dele et lille hus med to soveværelser. I det ene værelse skulle fem personer sove sammen, som kender ikke hinanden. Ti personer skulle også dele et toilet. Der var ingen varme i huset, og ingen mad, siger Kirstine Davidsen.

- Jeg var heldig, at jeg blev hentet af nogle borgere i Kulusuk, selvom jeg ikke kender vedkommende. Jeg havde sendt en livevideo på Facebook og fortalt hvilken situationen, vi var i. Så nogen har set den og reageret og hjalp mig og en anden. Så vi fik varm mad og en seng hos dem, siger hun.

Margrethe Nielsen rejser meget rundt i Grønland med sit arbejde, men fortæller, at oplevelsen i Kulusuk har været meget frustrerende.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og det er meget barsk. Det er meget barsk at blive behandlet på den måde, siger Margrethe Nielsen.

Vil have undskyldning

Lufthavnen i Kulusuk ligger 2 kilometer væk fra bygden, og der var masser af sne og regn.

Passagerne skulle selv sørge for at komme til bygden, hvor de skulle overnatte. De kunne enten vælge at gå eller blive kørt med snescooter, som koster 350 kroner per person.

Og det har de strandede passagerer altså selv skulle betale for. Ifølge Kirstine Davidsen skylder Air Greenland at betale passagerernes udgifter til blandt andet overnatning og transport.

Og Kirstine Davidsen er meget frustreret over situationen:

- Det er pinligt, at passagerer kan blive behandlet på den måde. Vi har også en passager, der er syg, men heldigvis er der ingen børn lige i dag. Jeg håber i det mindste, at Air Greenland kan sige undskyld til os alle, siger hun til KNR.

Air Greenland beklager. 

- Vi beklager dybt den kedelige oplevelse i går i Kulusuk. Det, der skete, var, at flyet blev aflyst kort før afrejse ud af Nuuk, da der opstod fare for overisning. Det var en ekstraordinær situation, og vi kan kun beklage, skriver Air Greenland i en mail til KNR. 

- Vi havde i dag sat et nyt fly op for at hente de strandede passagerer, men det lykkedes desværre ikke, da der fortsat er stor risiko for overisning.

Flyselskabet oplyser, at alle transportudgifterne fra lufthavnen til overnatningsstedet bliver dækket. 

- De berørte passagerer skal blot sende et foto af deres kvitteringer til gohvagthavende@airgreeenland.gl, som vil sikre, at de modtager kompensation, skriver Air Greenland.

De strandede flypassagerer bliver i dag fløjet til Tasiilaq og bliver i morgen fløjet til Nuuk.