Frivillig kæmper mod naturbrand: Det er skræmmende
Naturbranden nordøst for Sisimiut er blusset op igen, og frivillige er mødt op ved Kangerluarsuk Tulleq for at hjælpe brandfolkene.
Én af de frivillige er Leif Alaufesen. Han fortæller til KNR, at han blev forskrækket over at se de høje flammer, der mødte gruppen af frivillige i bunden af fjorden.
- Da vi kom tættere på, kunne jeg se høje flammer. Røgen var også så tæt, at vi ikke kunne se brandfolkene, fortæller Leif Alaufesen.
LÆS OGSÅ Flyver i dag: 38 danske brandfolk er på vej til naturbrand ved Sisimiut
Hytterne, der var i fare for at blive brændt ned, er foreløbig sikret mod branden, fortæller Ole Kreutzmann, der er beredskabschef i Qeqqata Kommunia.
- På nuværende tidspunkt er det lykkedes os at sikre de hytter, der var i fare for naturbranden, ved at vande jorden. Vi har også kæmpet mod flammerne ved hytterne, når ilden blussede op, siger han.
Søndag aften meddelte Selvstyret, at beredskabskommissionen i Grønland har anmodet om hjælp til at sende 30 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen fra Danmark til Sisimiut. Og i dag tirsdag sender Beredskabsstyrelsen i Danmark 38 personer og materiel til Kangerlussuaq.
- Og de kan først ankomme til Sisimiut med deres udstyr i morgen (onsdag, red.). Men så snart de lander i Sisimiut, skal vi sende dem videre til brandstedet, siger Ole Kreutzmann.
Ild brænder under jorden
Naturbranden, der har stået på siden juli, blussede nemlig op i en størrelsesorden og med en hastighed, som beredskabet ikke tidligere har oplevet, efter at vinden søndag aften skiftede retning.
- Ilden er inde i jorden og er derfor bekymrende. Vi har tidligere set en brand blive slukket, men så starter den igen 200 - 300 meter fra stedet, netop fordi det brænder under jorden, siger Ole Kreutzmann.
LÆS OGSÅ Voldsom opblusning af naturbrand ved hytteområde
Og de frivillige må forberede sig på at møde et skræmmende syn.
- Jeg blev forskrækket, da jeg så det høje flammer. Ilden havde også spredt på et stort område. Både mod nord, syd og oppe i fjeldene. Et stort område brændte. Det er skræmmende, siger Leif Alaufesen.