Fri deltagelse for alle

Alle, der kvalificerer sig til landets største hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua, skal i fremtiden have mulighed for at deltage. Det mener både Siumuts Aleqa Hammond og Atassuts Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen, der ved gårsdagens samling i Inatsisartut foreslog at give løbet en stor økonomisk indsprøjtning fra Landskassen.
Skrevet af Mads Ullerup
17. oktober 2012 12:34

I de seneste år har deltagere fra både Nord- og Østgrønland måttet melde afbud til landets største hundevæddeslædeløb Avannaata Qimussersua, da transportudgifterne har været for høje.

Men nu skal alle, der har kvalificeret sig, have mulighed for at deltage, mener Siumuts, Aleqa Hammond.

- Baseret på de forskellige udregninger, jeg har fået fra Avannaata Qimussersua, har det vist sig, at hvis der bliver tilført en million kr. fra politisk hold, så vil det lette problemstillingen så meget, at det vil sikre deltagelse fra Øst- og Nordgrønland, siger Aleqa Hammond.

Siumut er dermed klar til at støtte arrangementet med en million kroner, mens Atassut er villige til at tilføre løbet en halv million kroner ekstra fra næste år.

Aleqa Hammond begrunder forslaget med, at Avannaata Qimussersua er en vigtig del af grønlands unikke kulturelle og historiske arv.

- Et så vigtigt et kulturelt løb som Avaannata Qimussersua er værd at støtte op omkring fra nationalt hold. Jeg tror, at der er vigtigt, at vi fra politisk side også støtter op om de værdier, som vi mener er vigtige for det moderne Grønland, siger Aleqa Hammond.

Det synspunkt er Demokraterne enige i, men de er ikke villige til at afsætte flere midler til løbet, som de mener kan afholdes helt uden tilskud fra Selvstyret.

IA er ikke totalt afvisende overfor forslaget, men forlanger en bedre styring af økonomien til løbet og at man stiller flere krav til arrangørerne. De efterlyser blandt andet reviderede og godkendte regnskaber samt en præsentation af budgettet.

Naalakkersuisoq for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling, Mimi Karlsen, var i gårsdagens svarnotat ligeledes skeptisk over for forslaget.

Ifølge Mimi Karlsen støtter Naalakkersuisut i forvejen det grønlandske hundeslædeforbund med 75.000 kroner i driftstilskud og 150.000 kroner i projekttilskud. Hertil kommer ekstra indtægter fra diverse sponsorer.

Hun henviser desuden til at grønlands hundeslædeforbund kan søge om optagelse i Grønlands Idrætsforbund og søge midler derigennem ligesom alle andre.

Men den mulighed afviser formanden for Grønlands Idrætsforbund, Nuka Kleemann. Slædekuskene søgte om optagelse i forbundet for fem år siden og fik afslag.

- De er en gruppe, der lever som professionelle fangere og fiskere. De er erhvervsdrivende, og derfor kan vi ikke optage dem. Det er kun på ren amatørbasis, at vi optager medlemmerne i vores specialforbund, siger formanden for Grønlands Idrætsforbund, Nuka Kleemann.

Forslaget er nu sendt videre til behandling i kulturudvalget.