Fremtidens folkeskole på borgermøde i Tasiilaq

Tirsdag aften er fremtidens folkeskole i Grønland som helhed og i Tasiilaq i særdeleshed på programmet ved et borgermøde i skolens aula. Lokale politikere er inviteret til at komme med et bud på hvordan folkeskolen skal se ud i fremtiden.
Skrevet af Peter Troelsen
11. februar 2013 09:35

Foreløbigt har tre lokale politikere givet tilsagn om at møde frem og komme med deres bud på hvordan folkeskolen skal se ud i de kommende år. Det er Justus Hansen (D), Harald Bianco (IA) og Thomas Kristensen (A).

-Lige så snart man kommer udenfor de store byer, er der store problemer med at få grønlandske lærere til skolerne. Sidste år havde vi 25 % timelærere, 33 % uddannede grønlandske lærere og 42 % procent uddannede danske lærere. I år har antallet af grønlandske lærere for første gang passeret antallet af danske, men vi har meget langt igen, før vi når det antal, vi gerne vil have. Alt andet lige er det en fordel med så mange grønlandske lærere som muligt. Det samme gør sig gældende på den post jeg bestrider, siger skoleinspektør Jørn Holbech til knr.gl.

Tilhørerne er stærkt velkomne til at kommentere de indlæg politikerne kommer med, og der kan også stilles spørgsmål til de folkevalgte. Der er stadigvæk plads til flere politikere i aftenens panel. Mødet starter kl. 19.00 og forventes at tage et par timer.

-Der er store sociale problemer i området, og det går ud over indlæringen i skolen. Hvis eleverne ikke har fået sovet ordentligt elle ikke har fået morgenmad, inden de møder i skolen, så går det ud over indlæringen. Jo flere elever, der ikke er indlæringsparate, jo dårligere undervisning af hele klassen. Vi håber på, at samarbejdet mellem velfærdsforvaltningen og socialforvaltningen kan begrænse de problemer, vi som skole også skal slæbe rundt på. Heldigvis har vi alle stillinger besat, og det er ikke alle steder, det er tilfældet i de mindre byer og i bygderne. For eksempel har vi ikke haft en psykolog her i byen siden 2011, så der er udfordringer nok at tage fat på for politikerne. Jeg håber befolkningen i byen bakker op omkring vores debatmøde og giver politikerne løsningsforslag med hjem, fastslår Jørn Holbech.