Naturinstitut om isbjørne i Qeqertarsuatsiaat: De vil fortsætte med at lede efter mad

Længere perioder med åbent hav uden is betyder, at isbjørnene vandrer rundt på land. Det siger Fernando Ugarte fra Grønlands Naturinstitut.
- Isbjørnene vil nok fortsætte med at lede efter mad. Og hvis de finder et sted, hvor de kan være, så bliver de dér, siger Fernando Ugarte. Foto © : Minik Møller Petersen
Skrevet af Malik Brøns
18. september 2020 06:26

- De har ingen andre steder at være, så de vandrer rundt og prøver at finde mad og venter på, at vinteren kommer.

Det siger afdelingschef for havpattedyr på Grønlands Naturinstitut, Fernando Ugarte.

I mandags blev tre isbjørne, en mor og hendes to unger, spottet i bygden Qeqertarsuatsiaat, der ligger midt i mellem Nuuk og Paamiut.

LÆS OGSÅ Departement har givet Greenland Cruises lov til isbjørne-sightseeing

Siden er de kommet og gået, og torsdag eftermiddag var de skræmt væk igen indtil videre. 

Kan komme fra Østgrønland

Grønlands Naturinstitut ved ikke, hvor de tre isbjørne er vandret fra, før de kom til Qeqertarsuatsiaat. Men Fernando Ugarte fortæller om en anden isbjørn, der blev skudt i Paamiut.

- Jeg ved ikke præcis, hvor de kan komme fra. Men vi ved, at en isbjørn blev skudt i Paamiut for omkring tre-fire år siden. Den var mærket i Østgrønland, siger han.

Fernando Ugarte ved ikke, hvor de tre nu vil søge hen, men isbjørne vil typisk prøve at finde et sted med føde.

- Der var en isbjørn i Nuuk Fjorden for nogle år siden, som blev der hele foråret, frem til sommer, efterår og starten af vinteren, hvor den blev skudt i februar året efter, da der kom en ny kvote, siger han

LÆS OGSÅ Isbjørne er tilbage ved Qeqertarsuatsiaat

- Så isbjørnene vil nok fortsætte med at lede efter mad. Og hvis de finder et sted, hvor de kan være, så bliver de dér, siger Fernando Ugarte.

Lækre rensdyrknogler

Isbjørne vil prøve at finde hvilken som helst føde, de kan finde. Siden august har der været gang i rensdyrsæsonen, og Fernando Ugarte tror ikke, at en isbjørn takker nej til rensdyr-rester.

- Maveindhold fra isbjørne indeholder mest sæler. Men hvis den finder et rensdyrkadaver, så vil den nok blive glad for det også, siger han.

Isbjørne er arktiske dyr, som helst vil opholde sig på havisen, hvor de kan fange fede sæler.

Men i de seneste par år har havisens omkring Grønland været i tilbagegang. Der er længere perioder med isfrie områder, og det betyder, at isbjørnene er mere på land end før. Og på land leder dyret efter alt, hvad der er spiseligt. 

- De kommer på land og spiser, hvad de kan. De bliver tyndere og tyndere i de isfrie perioder - normalt kan en isbjørn tabe mere end et kilo om dagen. Men igen om vinteren kan de tage et par hundrede kg på igen.