Hoteller i Ilulissat lider under coronakrisen

Der er ingen gæster på Hotel Arctic og Hotel Icefiord i Ilulissat lige nu.
Både Hotel Arctic og Hotel Icefiord har været nødt til at sige farvel til nogle ansatte på grund af coronakrisen. Foto © : Hotel Icefiord
24. april 2020 07:18

Den mest populære turistdestination i Grønland, Ilulissat, er ramt hårdt af restriktionerne på grund af coronavirus.

- Det er ikke nogen hemmelighed, det står jo ikke særlig godt til, siger Anders Gadeberg, der er hoteldirektør på Hotel Icefiord i Ilulissat.

- Vi gik fra og skulle havde været næsten fuldt booket i de her uger til, at vi stort set ikke nogle gæster har. Jeg tror, sidst jeg tjekkede, der var vi oppe på fire til fem millioner i tabt omsætning, siger han.

Det står heller ikke særlig godt til på et andet hotel i Grønlands tredjestørste by.

Ingen gæster

Værelserne på Hotel Arctic skulle have været fyldt op i påsken. Men der er ingen gæster i det verdenskendte hotel i dag.

- Vi har mistet over 5.000 bookinger, siger direktør i Hotel Arctic i Ilulissat, Morten Nielsen.

Fakta:

Der er registreret 49 hoteller og vandrehjem i Grønland.

Der var 265.844 overnattende gæster sidste år.

2019 var et rekordår for overnattende gæster i Grønland.

Kilde: Grønlands Statistik

- Det er en stor del af vores omsætning, der er ude i det her. Jeg vil tro, at 25 procent af den forventede omsætning er mistet. Kroner og øre-mæssigt er det svært at gøre op med, men vi er oppe i tocifret millionbeløb.

Hotellerne og restauranterne i Grønland er hårdt ramt af coronakrisen, og det har blandt andet resulteret i fyringer, siger direktøren for Grønlands Erhverv:

- Der har været fyringer, men meget mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Vi venter stadigvæk på at få noget statistik fra kommunerne, siger Brian Buus Pedersen.

Hotel Icefiord har allerede været nødt til at sige farvel til nogle ansatte på grund af coronakrisen.

Nogle har ikke råd

Blandt Naalakkersuisuts hjælpetiltag til virksomheder, der er udfordret på grund af coronakrisen, er dækning af 75 procent af lønnen for de ansatte.

Men nogle af virksomhederne har ikke engang råd til at dække 25 procent af lønnen.

LÆS OGSÅ Hjælpepakke redder de ansattes job

- Der sker fyringer, hvis det er sådan, at en arbejdsgiver kan se, at omsætningen ikke vender tilbage indenfor en forholdsvis overskuelig tid.

- Så nogle virksomheder kan simpelthen være i den situation, at det er for dyrt at beholde medarbejdere, selv med lønkompensations ordning, siger Brian Buus Pedersen.

Spilder ikke tiden

Begge hoteller forsøger dog at få det bedste ud af situationen.

Mens de ansatte er hjemme, er der gang i forskellige renoveringsprojekter:

- I øjeblikket bruger vi vores tid på at renovere hotellet. Vi er ved at renovere 30 værelser; vi gør klar til at åbne op for vores restauranter med nyt menukort. Det er ikke, fordi vi ikke laver noget, siger Morten Nielsen.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Og det samme lyder fra Hotel Icefiord:

- Vi er i gang med at renovere hele vores overetage. Vi får 16 deluxe-værelser med skyview-vinduer, hvor man kan ligge og se på nordlys fra sengen. Vi skal også i gang med at have monteret balkoner, siger Anders Gadeberg.