Fra næste år kan du læse til åndemaner

Åndemaner-uddannelsen er allerede introduceret i Alaska. Nu kommer den også til Grønland.
Ilisimatusarfik havde planlagt åndemaner uddannelsen i flere måneder. Foto © : Grønlands Naturinstitut
01. april 2023 09:11

Denne artikel er en 1. aprilsnar. Det er dermed ikke en sand nyhed. KNR takker Gitte Adler Reimer for at deltage i vores 1. aprilsnar.

Der har været travlt på Ilisimatusarfik i de sidste par måneder. En bachelor i åndemaneri skal nemlig være klar til at tage imod studerende fra næste år. 

- Vi glæder os meget til at starte uddannelsen fra 2024, siger Gitte Adler Reimer, der rektor på Ilisimatusarfik, til KNR. 

Og hvis du lige nu sidder og tænker: Hvor kan jeg få job henne som angakkoq, så er svaret, at der faktisk er efterspørgsel på folk med spirituelle evner. Du kan for eksempel rådgiver i store firmaer, siger Gitte Adler Reimer.

Ilisimatusarfik tager ansvar 

Ifølge Gitte Adler Reimer var det kun et spørgsmål om tid, før nogen skulle tage ansvar for den nye uddannelse. 

- Vi er blevet spurgt mange gange, om vi kunne lave den nye bacheloruddannelse. Vi undersøgte det, og blev enige om, at vi kunne tage ansvaret, siger rektoren. 

Det kommer til at tage tre år at studere til angakkoq. 

- De studerende skal selv have åndemanere som rådgivere under uddannelsen. Derfor tager den lidt lang tid, siger hun.

Den første bacheloruddannelse uden faglige krav

Du skal ikke have en bestemt karakter eller opfylde andre faglige krav for at blive optaget på uddannelsen. Til gengæld skal du være yderst interesseret i grønlandsk kultur og historie. 

- Det største krav er, at man har kendskab til Grønlands kultur, og ikke mindst trommedans, fordi uddannelsen indeholder meget af det. Et af de største krav er, at man skal kunne bruge en tromme, siger Gitte Adler Reimer til KNR.

Ilisimatusarfik glæder sig til at modtage de studerende, når der er studiestart næste år. 

-Vi synes, at vi passer meget godt til at introducere uddannelsen, da Ilisimatusarfiks stor bygning hedder Ilimmarfik, siger rektoren.