Forurening er værre i Arktis

En gruppe forskere har opsummeret eksisterende viden omkring olieforurening og oprydning efter udslip i verdenshavene. Forskningen viser, at olieudslip i Arktis er værre end andre steder
Skrevet af Merete Lindstrøm
19. marts 2018 10:23

Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har opsummeret eksisterende viden omkring olieforurening og oprydning efter udslip i verdenshavene. Deres fokus er på hvordan olieudslip i Arktis er anderledes end i resten af verden.

I forbindelse med den globale opvarmning og mindre havis er der åbnet op for nye sejlruter i Nordvest- og Nordøstpassagen, og mulighederne for olieudvinding i området er øget. Begge dele betyder større fare for olieudslip i det ellers relativt uspolerede Arktis.

LÆS OGSÅ Grønlandske bakterier klarer forurening ved hjælp af mutation

Mennesker kan ikke klare det alene

Ved udslip i havet kan vi mennesker kun fjerne 15-25 procent af spildt olie, derfor er det op til naturen selv at klare resten. Det gør den ved hjælp af bakterier, der spiser og nedbryder olien.  

Forskningen, hvor man har opsummeret viden fra hele verden, peger på seks afgørende faktorer, der hæmmer naturens evne til at bekæmpe olieforurening på de nordligste breddegrader. 

De tre faktorer - Havis, lave temperaturer og få næringsstoffer i vandet - er allerede kendte og videnskabeligt dokumenteret i forvejen. 

LÆS OGSÅ Ingen planer for oprydning af forurening ved Daneborg

De tre andre faktorer partikler, sollys og foruræningstilvænning bør ifølge forskerne undersøges nærmere. 

De mange timers sollys om sommeren i Arktis betyder, at der er mange flere planktonalger end andre steder. Algerne klæber sig til olien, som derved bliver tyk og falder til bunds. Det er et problem, fordi sollyset også er med til at nedbryde olien, men ikke når ned på bunden, hvor den tykke olie lægger sig. 

Det betyder også noget, at havet er langt mindre forurenet i arktis, fordi bakterier og mikroorganismer ikke er vant til at nedbryde forurening, og derfor ikke er så effektive som andre steder, der er mere forurenede generelt.

Forsøg i Nuuk Bugten til sommer

Postdoc ved Arktisk Forskningscenter på Aarhus Universitet Leendert Vergeynst fortæller, at der i løbet af sommeren skal udføres forskellige eksperimenter i Nuuk Fjorden hvor man vil udsætte bitte små mængder af olie i beholdere i vandet i et år for at undersøge om bakterierne er i stand til at nedbryde olien.  

LÆS OGSÅ Faldende POP-forurening i Arktis