Hammond: Forsvarsforlig giver medansvar til Grønland

Det nye forsvarsforlig i Danmark vækker glæde hos de to grønlandske folketingsmedlemmer.
Foto © : KNR
29. januar 2018 16:53

Forliget sikrer 235 millioner kroner over seks år til nye initiativer i Arktis. 

-  Det beløb viser, at Grønland for første gang for alvor får lov at sætte sit præg på forsvaret herhjemme, siger folketingsmedlem Aleqa Hammond.

Fremover bliver det muligt for grønlandske unge at blive afprøvet her i landet i forhold til, om de er egnet til værnepligt i det danske forsvar. Det er et af punkterne i det nye forsvarsforlig, som den danske regering indgik søndag.

LÆS OGSÅ Sakkutuujutitat nunatsinniissinnaalissasut

Derudover bliver der oprettet en beredskabsuddannelse i Grønland, som skal baseres på civile kræfter. 

Folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit Aaja Chemnitz Larsen glæder sig også over forliget:

- Det, jeg synes, der er særligt at bemærke, er, at der kommer en ny forsvarsuddannelse i Grønland, sagde Aaja Chemnitz Larsen søndag.

Af andre ting, der får indvirkning her i landet, kan nævnes bidrag til ny landkortlægning af Grønland,  støtte til grønlandske værnepligtiges hjemrejse og finansiering af bemanding af lyttevagten ved den maritime nødradio i Grønland. 

LÆS OGSÅ Politiit qarasaasiakkullu isumannaallisaaneq illersornissaq pillugu isumaqatigiissummi nukittorsarneqartut

Forliget løber frem til 2023, og Aleqa Hammond mener at Grønland vil gøre sig endnu mere gældende til næste gang.

- Den her aftale handler ellers mere om det danske ansvarsområdet i forhold til at bekæmpe krig. Men jeg mener altså, at det er positivt at Grønland med denne aftale står styrket i forhold til næste gang, der er forhandling på området, sagde folketingsmedlem Aleqa Hammond.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at det bliver muligt at aftjene værnepligt her i landet som resultat af det nye forsvarslig. Det var ikke korrekt. Vi beklager fejlen.