Medie: Forsvaret vil investere i grønlandske militærbaser

Et lækket notat fra Forsvarets ledelse viser ønsker om investeringer for milliarder i flyvebaser i Grønland, mens gamle forsvarsskibe skal sejle mange år endnu. 
Station Nord er en af de forsvarsbaser, som Forsvarets ledelse ønsker at bruge flere penge på. Foto © : Signe Ryborg / Forsvarsgalleriet.dk
20. november 2023 11:28

Forsvaret ønsker at investere massivt i flyvestationer i Grønland. Det skriver Altinget Arktis på baggrund af et lækket notat fra Forsvarsledelsen.

Det kommer i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, som finder sted i Folketinget for tiden.

Helt konkret bliver det foreslået at bruge 20 millioner kroner på Station Mestersvig, 383 millioner kroner på Station Nord og 202 millioner kroner på Daneborg i Østgrønland.

Derudover skal Arktisk Kommondos central i Nuuk og et kontor under Arktisk Kommando i København være såkaldte "taktiske hovedkvarterer," skriver Altinget Arktis. Det skal ske for at at gøre opgaveløsning i Arktis stærkere.

Derudover skal der bruges 1,6 milliarder kroner på den civile lufthavn i Kangerlussuaq, så Forsvaret også kan benytte den. Heraf skal landingsbanen repareres for 560 millioner, skriver mediet.

Også Sirius-Patruljen skal have flere muligheder ved at investere 51 millioner kroner i 2032-2033.

Gamle skibe skal sejle videre

Til gengæld er der ikke udsigt til, at de ellers mere end 30 år gamle inspektionsskibe Thetis, Triton, Vædderen og Hvidbjørnen, bliver udskiftet foreløbig.

I stedet skal de sejle 15 år mere og vedligeholdes for over én millard kroner. 

Både kilder i Søværnet selv og tidligere chef for Søværnet, Nils Wang, har pointeret, at de nuværende skibe er udtjente.

Først fra 2031 ønsker Forsvaret bruge over syv milliarder kroner på at bestille nye forsvarsskibe, som kan sejle i Arktis, står der i notatet.