Forsvarer i sag om seksuel udnyttelse af multihandicappet kvinde: Ikke en fair dom

En mand blev i går dømt for seksuel udnyttelse af en multihandicappet kvinde samt for vold og fremsættelse af trusler. Han har herefter anket det første forhold til landsretten.
Der var en oprørt stemning i retten i Nuuk mandag.
Skrevet af Liv Almer
25. april 2023 14:21

Mandag eftermiddag faldt en hård dom i Sermersooq Kredsret i Nuuk i sagen om blandt andet den seksuelle udnyttelse af en multihandicappet kvinde mod hendes vilje.

Anklagemyndigheden havde fremsat et krav om en straf på 12 måneders anbringelse i anstalten samt en erstatning på 50.000 kroner til kvinden, der var blevet udnyttet.

Men den dømte, Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing, fik i stedet et år og 10 måneders anbringelse, samt 60.000 kroners erstatning i domsafsigelsen.

Og det vakte utilfredshed hos dømtes forsvarer, Ingo Lyberth Bisgaard.

Er I tilfredse med den dom, som er blevet afsagt i dag?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg mener ikke, at det var en fair dom, i hvert fald i forhold til det første forhold. Jeg mener helt bestemt, at min klient er uskyldig, siger han til KNR kort efter domsafsigelsen.

Dømte: Jeg kendte ikke til hendes mentale tilstand

Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing nægtede sig skyldig i det første forhold ud af tre, som omhandlede den seksuelle udnyttelse af en psykisk handicappet kvinde vurderet til at have en mental alder på 12 til 13 år.

Men i sagens to øvrige forhold om vold og fremsætning af trusler, erkendte han sig skyldig.

Her blev han dømt for at have udøvet vold og for at have truet sin lillebror i 2022.

Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing har anket det første forhold i sagen, som handler om den seksuelle udnyttelse af en persons sindssygdom. Han påpeger nemlig, at han ikke var klar over kvindens mentale tilstand, før efter at samlejet havde fundet sted.

Specialanklager ved Grønlands Politi, Lars Petersen, forklarer til KNR, at de er godt tilfredse med strafudmålingen. Ifølge ham er der tale om en alvorlig forbrydelse:

- Det er jo svært at sammenligne forbrydelser. Det er en alvorlig forbrydelse, når man gør det, som vedkommende er dømt for. Men at begynde at sammenligne med drab og alle mulige andre forbrydelser er svært, siger han til KNR og fortsætter:

- Men isoleret set er det alvorligt, og det er også det, retten har vurderet, i og med at de dømmer, som de gør.

Anklagemyndigheden ved endnu ikke, hvorvidt de vil kræve samme straf, når sagen tages op i Landsretten. 

KNR bringer den dømtes navn, da der er tale om en anbringelse på over et år, samt grundet sagens grove karakter. Det er derfor KNR's vurdering, at dette er i offentlighedens interesse.