Tiltalte nægter sig skyldig i seksuel udnyttelse af psykisk handicappet kvindes sindssygdom i Nuuk

En 31-årig mand erkender i retten i dag, at han har haft samleje med en multihandicappet kvinde. Dog var der ifølge ham ikke tale om voldtægt.
Manden er tiltalt for tre forhold. Han erkender sig skyldig i to af dem.
24. april 2023 11:21

Rettelse: KNR har tidligere beskrevet et af forholdene i sagen som voldtægt. Dommen drejer sig dog imidlertid om §78 i Kriminalloven, som omhandler seksuel udnyttelse af en persons sindssygdom. I anklageskriftet oplyses det, at den dømte har haft samleje med kvinden mod hendes vilje. KNR beklager fejlen.

ADVARSEL: Artiklen indeholder detaljer, som kan være ubehagelige.

I dag klokken 09 startede en retssag i Sermersooq Kredsret i Nuuk mod en 31-årig mand, som er tiltalt for af have seksuelt udnyttet en psykisk handicappet kvinde mod hendes vilje.

De voldsomme begivenheder skulle ifølge anklageskriftet have fundet sted en morgen i marts 2021, hvor manden på en adresse i Qinngorput skulle have taget tøjet af kvinden og haft samleje med hende mod hendes vilje.

Herefter har manden ifølge anklageren formået at få kvinden til at masturbere ham til udløsning.

Kvinden var på tidspunktet 28 år, men har en mental alder på omkring 13 år.

I retten nægter manden sig skyldig i den seksuelle udnyttelse. Dog erkender han, at de to har haft samleje, men fortæller, at han ikke vidste, at hun var psykisk handicappet.

Skrev sammen på Facebook

Den tiltalte fortæller, at han gik på samme folkeskole som kvindens bror. Tiltalte og kvinden skrev i 2021 sammen på Facebook, hvorefter de havde telefonsex.

Det har han opfattet som samtykke.

Han oplyser, at han tog hjem til kvindens adresse i Qinngorput, hvorefter hun gik ind i soveværelset.

Ifølge den tiltalte sagde kvinden nej, da tiltalte sagde, at nu skulle de have samleje. 

Derefter havde de samleje.

Han fortæller, at han først efter samlejet indså, at kvinden har et mentalt handicap.

Hun er ifølge anklageskriftet diagnosticeret med skizofreni og er udviklingshæmmet.

Tiltalte fortæller, at kvinden efter episoden har skrevet til ham, at han oversked hendes grænser, og at han er den dårlig mand. Til det svarede han, at hun er en dårlig kvinde. 

Erkender sig skyldig i vold og trusler

Manden er også tiltalt for to andre forhold.

Et år efter den seksuelle udnyttelse af den handicappede kvinde skulle manden ifølge sagens anklager have udøvet vold mod en mand i en seng.

Her fremgår det af anklageskriftet, at den formodede gerningsmand skal have skubbet offeret ind i en seng, drejet og knebet ham kraftigt i venstre øre, bidt ham i venstre side af kinden, revet ham på halsen og fastholdt ham i sengen i 10-15 minutter.

I samme forbindelse skal den formodede gerningsmand have taget kvælertag med begge hænder på manden.

Herudover har den formodede gerningsmand ifølge anklager ved samme begivenhed mindst tre gange sagt "toqussavakkit" eller "skal jeg dræbe dig" til offeret, imens han fastholdte kvælertag.

I retten erkender den 31-årige sig skyldig i de to forhold om vold og trusler.

Anklager kræver, at den formodede gerningsmand bliver idømt anbringelse i anstalt i 12 måneder foruden en erstatning på 50.000 kroner til den psykisk handicappede kvinde.