Tiltale: Multihandicappet kvinde med mental alder på 13 år seksuelt udnyttet i Nuuk

En udviklingshæmmet kvinde diagnosticeret med skizofreni blev i 2021 ifølge anklagemyndigheden tvunget til samleje mod sin vilje i Nuussuaq.
Manden har ifølge anklageren et år efter udnyttelsen udøvet vold mod en mand i en seng. Foto © : Kalaallit Nunaanni Politiit / Grønlands Politi
Skrevet af Liv Almer
13. april 2023 12:06

Rettelse: KNR har tidligere beskrevet et af forholdene i sagen som voldtægt. Dommen drejer sig dog imidlertid om §78 i Kriminalloven, som omhandler seksuel udnyttelse af en persons sindssygdom. I anklageskriftet oplyses det, at den dømte har haft samleje med kvinden mod hendes vilje. KNR beklager fejlen.

ADVARSEL: Artiklen indeholder detaljer, som kan være ubehagelige.

En 28-årig, multihandicappet kvinde med en mental alder på 12-13 år er ifølge anklagemyndigheden ved Grønlands Politi blevet seksuelt udnyttet af en 31-årig mand i Nuussuaq.

De voldsomme begivenheder skulle ifølge anklageskriftet have fundet sted en morgen i marts 2021, hvor manden på en adresse i Nuussuaq, nær Nuuk, skulle have taget tøjet af kvinden og haft samleje med hende mod hendes vilje. Kvinden er ifølge anklageskriftet udviklingshæmmet og diagnosticeret med skizofreni.

Herefter har manden ifølge anklageren tvunget kvinden til at masturbere ham til udløsning.

KNR har spurgt anklagemyndigheden om, hvor i Nuussuaq overgrebene er foregået henne. Det ønsker de dog ikke at oplyse.

Kvælertag og trusler

Den voldsomme hændelse i Nuussuaq er dog tilsyneladende ikke enestående.

Ifølge sagens anklager har den formodede gerningsmand nemlig et år senere, i slutningen af august 2022, udøvet vold mod en mand i en seng. Her fremgår det af anklageskriftet, at den formodede gerningsmand skal have skubbet offeret ind i en seng, drejet og knebet ham kraftigt i venstre øre, bidt ham i venstre side af kinden, revet ham på halsen og fastholdt ham i sengen i 10-15 minutter.

I samme forbindelse skal den formodede gerningsmand have taget kvælertag med begge hænder på manden.

Overgrebet har ifølge anklageskriftet været så voldsomt, at offeret efterfølgende har haft både et rødt mærke på kinden og på kravebenet, et blåt mærke på yderkanten af venstre øregang samt fire kradsemærker på højre side af halsen og blodudtrækninger ved venstre armhule.

Herudover har den formodede gerningsmand ifølge anklager ved samme begivenhed mindst tre gange sagt "toqussavakkit" eller "skal jeg dræbe dig" til offeret, imens han fastholdte kvælertag.

Anklager kræver, at den formodede gerningsmand bliver idømt anbringelse i anstalt i 12 måneder.

Sagen skal køre i Sermersooq Kredsret 24. april.