Mand skal i anstalten for seksuel udnyttelse af psykisk handicappet kvinde i Nuuk

En 31-årig mand dømmes for seksuel udnyttelse af en kvindes sindssygdom og for to forhold af vold og trusler mod sin lillebror.
Den 31-årige skal betale 60.000 kroner i erstatning til kvinden. Foto © : KNR
24. april 2023 15:22

Rettelse: KNR har tidligere beskrevet et af forholdene i sagen som voldtægt. Dommen drejer sig dog imidlertid om §78 i Kriminalloven, som omhandler seksuel udnyttelse af en persons sindssygdom. I anklageskriftet oplyses det, at den dømte har haft samleje med kvinden mod hendes vilje. KNR beklager fejlen.

ADVARSEL: Artiklen indeholder detaljer, som kan være ubehagelige.

Blikket er hårdt og kun de røde kinder kan afsløre, at den anklagede har grædt, da der her til eftermiddag falder dom i Sermersooq Kredsret i Nuuk i en retssag mod den 31-årige Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing.

Han bliver dømt for tre forhold, herunder seksuel udnyttelse af en psykisk handicappet kvindes sindssygdom i 2021 på en adresse i Nuuk-forstaden Qinngorput.

Han får et år og 10 måneders anstaltsanbringelse og skal betale 60.000 kroner i erstatning til kvinden.

Desuden er han dømt for at have udøvet vold og for at have truet sin lillebror i 2022.

Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing er iklædt en hvid hættetrøje, sorte joggingbukser og et par sneakers. Han er grønlandsk af udseende, lav og kraftigt bygget.

Anklagemyndigheden gik oprindeligt efter anbringelse i anstalten i 12 måneder. Retten lægger i sin dom vægt på en række skærpede forhold, og derfor skal han sidde i anstalten i længere tid.

Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing anker det første forhold om seksuel udnyttelse af en persons sindssygdom til landsretten med henblik på frifindelse.

Han accepterer de to andre forhold om vold og trusler.

Mental alder på 13 år

Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing nægter sig skyldig i den seksuelle udnyttelse af kvindens sindssygdom, men erkender, at han og kvinden havde samleje. Ifølge ham vidste han ikke, at kvinden var psykisk handicappet.

Kvinden var på tidspunktet 28 år, men har en mental alder på omkring 13 år.

Kvinden er ifølge anklageskriftet diagnosticeret med skizofreni og er udviklingshæmmet. Hun boede på gerningstidspunktet ved sin mor og stedfar.

I retten vidnede kvindens storebror. Han fortalte, at hun har brug for pleje døgnet rundt, og at hun ikke kan være alene.

Men ifølge forsvaret anede Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing intet om kvindens sindstilstand før efter samlejet:

- Hvis jeg havde vidst, at hun var sådan en, ville jeg aldrig have spurgt (om de skulle have samleje, red.), siger han i retten.

Kvinden forklarer selv, da hun bliver afhørt af politiet, at hun forsøgte at skubbe Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing af sig under samlejet, og at hun adskillelige gange bad ham om at stoppe.

Men det var ikke Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosings opfattelse:

- Først virkede hun ikke til, at ville have samleje. Så sagde jeg, at nu var jeg jo kommet derhen. Hun skubbede mig ikke væk. Jeg kunne mærke, at hun gerne ville. Hendes krop reagerede ikke. Hun lå bare stille, forklarer han i retten.

Vold og trusler

I retten i dag erkendte den 31-årige sig skyldig i to forhold om vold og trusler mod sin lillebror i august 2022.

Han havde skubbet sin lillebror ind i en seng. Her havde han blandt andet taget kvælertag på ham.

Herudover havde Hans-Jørgen Jenseeraq Albrecht Barselaj Rosing ved samme begivenhed mindst tre gange sagt "toqussavakkit" eller "skal jeg dræbe dig" til lillebroren, imens han fastholdt kvælertag.