Forskningsskib åbner maskinrummet op for alle interesserede

I morgen eftermiddag kan du komme ombord på forskningsskibet RRS James Cook, når der er åbent hus.
Forskningsskibet RRS James Cook har siden 2006 sejlet rundt på de syv verdenshave og bedrevet vigtig forskning. Foto © : National Oceanography Centre
Skrevet af Kim Hinrichsen
13. august 2024 11:06

I morgen kan du hoppe ombord på forskningsskibet RRS James Cook, hvis du befinder dig i Nuuk.

Der er nemlig åbent hus på skibet, så alle inviteres ombord for at høre nærmere om, hvad der foregår i havene omkring Grønland, og hvordan livet til søs foregår på et forskningsskib som dette.

Besøgende vil blive vist rundt af skibets forskere og besætning på det 90 meter lange skib.

Det fortæller James Gwinnell, der er kaptajn på RRS James Cook i en pressemeddelelse:

- Forskerne og besætningen på RRS James Cook ser frem til at byde grønlænderne velkommen ombord under vores ophold i Nuuk. Det er en sjælden mulighed for på egen hånd at opleve, hvordan det er på skibet, siger han.

Skibet er ladet med CO2

Folk inviteres ind i maskinrummet, inden RRS James Cook lægger fra kaj for at bevæge sig ud på en ekspedition fra Nuuk til Reykjavik.

Der er tale om et studie på et år, som skal bidrage til vores forståelse af lagringen af kulstof i det, der kaldes den biologiske kulstofpumpe i Labradorhavet.

Den biologiske kulstofpumpe lagrer store mængder CO2 i dybhavet. En proces, som forskerne mener er med til bidrage positivt til vores klima.

Også det vil skibets besætning fortælle om til de besøgende, fortæller kaptajn James Gwinnell:

- Derudover kan man møde holdet og lære mere om den forskning, vi udfører – samt hvorfor det er vigtigt for vores samfund. Vi håber, at det endda kan inspirere den næste generation af oceanografer, teknologer og handelssøfarende."

Stort samarbejde med Storbritannien 

Det er en travl sommer for britisk forskning i Grønland. I øjeblikket er RRS Sir David Attenborough på en seks-ugers ekspedition i det sydøstlige del af landet, hvor forskere undersøger virkningen af isafsmeltning på havet.

Både RRS James Cook og RRS Sir David Attenboroughs besøg er en del af Storbritanniens bestræbelser på at arbejde tættere sammen med Grønland om videnskabelig forskning.

Skulle du have fået lyst til at høre mere, kan du besøge RRS James Cook i morgen fra 15 til 17 ved Cruise Berth, Aqqusinersuaq 2814, Nuuk.

Der vil blive serveret forfriskninger på kajen.