Arctic Hub: Nyt interaktivt kort skal skabe overblik over forskning
- I Grønland mangler vi et overblik over den forskning, der foregår i landet, siger Jula Maegaard-Hoffmann, der er sekretariatsleder i Arctic Hub.
Det manglende overblik er ikke et nyt problem i Grønland. Sidste år var formanden for Grønlands Forskningsråd, Josephine Nymand, heller ikke tilfreds med situationen.
- Vi opdager ofte, at et udenlandsk projekt arbejder med noget, som er parallelt med noget af det, vi selv laver, uden de har kontaktet os. Det synes jeg faktisk, er det allermest frustrerende som forsker i Grønland, sagde Josephine Nymand dengang.
For at ændre på netop det havde Arctic Hub samlet forskere fra hele verden til en online-workshop.
Resultatet af workshoppen blev et interaktivt kort, der skal skabe overblik over forskningsprojekter her i landet.
- Til workshoppen samlede vi en masse informationer om de forskellige forskningsprojekter, og dem har vi lagt ind på et interaktivt kort. Her kan du finde ud af, hvilken forskning der foregår i landet, siger Jula Maegaard-Hoffmann.
Kortet er et billede af Grønland, som skal vise, hvor i landet der er gang i forskningsprojekter i 2024. Her kan man trykke på forskellige markeringer og læse om en bestemt forskningsaktivitet.
Bred målgruppe
- Vi håber, at det her overblik over forskningsaktiviteter kommer flest mulige til gavn, siger sekretariatslederen.
Det nye værktøj er altså ikke blot tiltænkt forskere, men også borgere, beslutningstagere og andre interesserede.
Flere steder i landet har det manglende overblik skabt udfordringer for lokalbefolkningen. Borgere er nemlig endt med at deltage i mange forskellige forskningsprojekter.
- Vi oplever, at nogle grupper i befolkningen bliver lidt udmattede og trætte af mødet med forskerne, fordi forskere måske i høj grad stiller nogle af de samme spørgsmål, siger Jula Maegaard-Hoffmann.
Eftertragtet forskningsområde
I Grønland er der på nuværende tidspunkt intet krav om, at forskere skal registrere deres forskningsaktiviteter, og det gør det svært at koordinere projekter.
For at komme problemet til livs skal man fremover skabe et bedre samarbejde mellem forskerne, og det skal blandt andet ske ved hjælp af informationsdeling på det interaktive kort.
- Vi ved, at Grønland er et meget eftertragtet forskningsfelt, men vi har brug for, at forskningen er bedre forankret i Grønland. Og det starter med initieringen af nye projekter og slutter med deling af resultater, siger sekretariatslederen.
Workshoppen Arctic Hub Connect løb af stablen 7. februar og var den tredje af sin slags. Arctic Hub har oplevet en stigende interesse i år, hvor i alt 72 forskere med vidt forskellige forskningsområder deltog.
De fremmødte kom fra blandt andet Grønland, Danmark, USA og Canada og forsker i områder som dekolonisering, klima, pædagogik og sundhed.