Vivian Motzfeldt ønsker ny lov: - I dag foregår forskningen uden grænser

Naalakkersuisoq vil præsentere et lovforslag på forskningsområdet til efterårssamlingen.
Naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt (Siumut) vil præsentere et lovforslag om forskning til efterårssamlingen. Foto © : KNR / Malik Brøns
05. juli 2024 07:46

Grønland er hotspot for forskere, særligt når det kommer til klimaforandringer og indlandsisen. Og hvert år kommer forskere til landet for at starte nye projekter.

Men hvor mange projekter, der hvert år bliver søsat, er der intet overblik over. I dag er der nemlig ingen lov på området.

Det vil naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (Siumut), ændre på.

- Hvis vi skal have fordel af forskningen, er det nødvendigt at have en klar lovgivning og nogle klare rammer. I dag foregår forskningen i vores land uden grænser og krav, siger hun.

- Konsekvensen af det er, at meget af forskningen ikke kommer os til gode, siger Vivian Motzfeldt, der har ansvaret for forskningsområdet.

I juni holdt hun en såkaldt ”rundbordsdialog”, hvor aktører fra forskningsverdenen kom med input til en ny lov. Samme arrangement vil ske igen i efteråret.

- Valgperioden lakker mod enden, så der er grænser for, hvor meget vi kan nå for at lave en rigtig lovgivning. Men nu begynder vi arbejdet, så det måske kan fortsætte, selvom valgperioden er overstået, siger hun.

Det skal være til gavn for os

Grønlands Forskningsråd og Arctic Hub, der er et bindeled mellem forskere og resten af landet, har tidligere understreget konsekvenserne ved, at der på nuværende tidspunkt ikke er en lovgivning på området.

Udover at der ikke er noget overblik over de mange forskningsprojekter i landet, kan det også skabe en “træthed” blandt dele af befolkningen, der bliver interviewet om de samme emner igen og igen.

Og det er noget af det, naalakkersuisoq ønsker at ændre med en kommende lov.

- Flere mennesker, der i forvejen har deres eget arbejde, bruger nogle gange meget lang tid på tilrejsende forskere, uden at de selv får noget ud af det.

- Forskning i Arktis er til stor fordel for resten af verdenen. Men det skal også være til gavn for vores land og samfundet, siger Vivian Motzfeldt.

 Planen er, at et beslutningsforslag skal være klar til efterårssamlingen.