Forskningsprojekt skal redde slædehunden
Grønland, der har haft slædehunde i mere end 4000 år, har den største eksisterende slædehundepopulation i Arktis og en slædehundekultur, der er unik i verden.
Både slædehunden og den højt specialiserede teknologi og viden, der er knyttet til slædehundens oplæring og anvendelse, er imidlertid i fare for at forsvinde, skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.
Men hundebestanden er reduceret fra 20.000 dyr for ti år siden til 15.000 dyr i dag, og nedgangen fortsætter. Årsagen skal ifølge Københavns Universitet findes i en kombination af den globale opvarmning, der betyder, at havisen lægger sig i stadig kortere tid over mindre havområder, i stigende hundefoderpriser og i konkurrencen med snescooteren.
Forskningsprojektet, der er kaldt QIMMEQ - den grønlandske slædehund, er et dansk-grønlandsk forskningsprojekt, der blandt andet skal beskrive slædehundens kulturelle betydning og kortlægge dens genetiske historie.
Projektets mål er blandt andet, at undersøge slædehundekulturen og dens betydning gennem tid. At undersøge slædehundens oprindelse og dens genetiske udvikling. Og ikke mindst at bidrage til at sikre en bæredygtig fremtid for den grønlandske slædehund og slædehundekulturen.