Foto: Carsten Egevang

Forskningsprojekt skal redde slædehunden

Global opvarmning, stigende hundefoderpriser og snescootere truer slædehundens eksistens. Men måske er der en løsning på vej. Et dansk-grønlandsk tværvidenskabeligt forskningsprojekt vil sikre en bæredygtig fremtid for den grønlandske slædehund og slædehundekulturen.

Grønland, der har haft slædehunde i mere end 4000 år, har den største eksisterende slædehundepopulation i Arktis og en slædehundekultur, der er unik i verden. 

Både slædehunden og den højt specialiserede teknologi og viden, der er knyttet til slædehundens oplæring og anvendelse, er imidlertid i fare for at forsvinde, skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

Men hundebestanden er reduceret fra 20.000 dyr for ti år siden til 15.000 dyr i dag, og nedgangen fortsætter. Årsagen skal ifølge Københavns Universitet findes i en kombination af den globale opvarmning, der betyder, at havisen lægger sig i stadig kortere tid over mindre havområder, i stigende hundefoderpriser og i konkurrencen med snescooteren.

Forskningsprojektet, der er kaldt QIMMEQ - den grønlandske slædehund, er et dansk-grønlandsk forskningsprojekt, der blandt andet skal beskrive slædehundens kulturelle betydning og kortlægge dens genetiske historie.

Projektets mål er blandt andet, at undersøge slædehundekulturen og dens betydning gennem tid. At undersøge slædehundens oprindelse og dens genetiske udvikling. Og ikke mindst at bidrage til at sikre en bæredygtig fremtid for den grønlandske slædehund og slædehundekulturen. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt