Forskerhold fundet til historisk udredning af forholdet mellem Danmark og Grønland
De to historikere Daniel Thorleifsen og Tenna Jensen skal stå i spidsen for den udredning, som skal undersøge forholdet mellem Grønland og Danmark.
Det skriver naalakkersuisut i en pressemeddelelse.
Udredningen skal undersøge de væsentligste politiske beslutninger og begivenheder fra Anden Verdenskrig og frem til i dag, som var med til at præge udviklingen af Grønland, forholdet mellem Grønland og Danmark, eller som fik konsekvenser for den grønlandske befolkning.
Det blev Grønland og Danmark enige om, da de to lande lavede en aftale den 22. juni 2023.
Daniel Thorleifsen er direktør ved Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, og Tenna Jensen er centerleder ved Ilisimatusarfik.
Tenna Jensen er også leder for udredningen af spiralskandalen.
Skulle have været udpeget sidste år
Det er naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt (Siumut) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Moderaterne), der sammen har udpeget forskningsledelsen.
- Vi ser frem til igangsættelsen af den historiske udredning med udpegelsen af ledelsen. Kendskabet til vores sprog, vores historie og forskning er til stede i forskningsledelsen, siger Vivian Motzfeldt.
Christian Egelund supplerer:
- Jeg er rigtig glad for, at vi nu i fællesskab har udpeget en forskningsledelse. Med Daniel Thorleifsen og Tenna Jensen har vi fået et stærkt team med en solid forankring i Grønland samt bred erfaring med ledelse af større forskningsprojekter og forskningsformidling. Jeg ser frem til, at det vigtige arbejde med udredningen nu for alvor kan komme i gang, siger hun.
Forskningslederen skulle have været udpeget inden udgangen af 2023.
Forsinket på grund af to ting
Forsinkelsen skyldtes to ting ifølge Vivian Motzfeldt: Dels at der fra grønlandsk side var skepsis i forhold til den indstillede forskningsleder.
- Der har fra vores side været et stærkt ønske om, at det grønlandske udpegede medlem af ledelsen skal kunne tale vores sprog, have stor viden om det historiske og have oplevet den historiske periode, som vi skal have udredt, sagde hun til KNR’s radioprogram Inuiaat Tillernerat – dog uden at nævne navnet på den indstillede leder.
Oprindeligt ønskede politikerne én forskningsleder, men det er undervejs blevet lavet om til to.
Samtidig er ansvaret for den historiske udredning blevet rykket fra Departementet for Uddannelse til Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender i september 2023.
Det skyldes, at Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender overtog forskning som område, da der på daværende tidspunkt var rokade i naalakkersuisut.
Tilbage i 2022 blev naalakkersuisut og den danske regering enige om, at den historiske udredning skal sættes i gang.
I juni 2023 lå kommissoriet til udredningen klar.