Forskere søger svar om mammutter

Mammut elefanterne i de arktiske egne uddøde for over 10.000 år siden og er kendt for deres lange pels og de meget store, flotte og snoede stødtænder. Men hvorfor uddøde de?
Skrevet af Mads Fisker
28. december 2010 05:35

Et forskerteam fra Western Ontario universitetet i Canada har studeret tænderne hos baby-mammuter i det vestlige Arktis, og de har fundet ud af at baby-mammuterne i modsætning til nutidens baby-elefanter, ikke spiste noget solidt mad indtil de var en to år gamle, men i stedet blev ved med at amme hos deres mor. Og det gjorde de måske fordi, at det at ligge tæt på moren holdt dem varme i den arktiske vinter, men det kan også have været fordi, der simpelthen ikke var nogen anden føde at finde i de hårde snefyldte vintre. Uanset har amningen også tæret på moderen, der har brugt meget energi på at holde ungerne mætte.

Jessica Metcalfe, der er en af forskerne, udtaler til CBC News, at mammut-babyer og deres mødre måske derfor har været mere sårbare over for datidens forandringer i klimaet og samtidig mindre modstandsdygtige overfor jægere end moderne elefanter.

Forskerne håber, at deres arbejde kan bidrage til at forklare klimaforandringers betydning for pattedyr, og være med til at besvare det store spørgsmål: Hvorfor uddøde de arktiske mammuter, dengang for 10.000 år siden?