Forskere offentliggør bevis for kravet om Nordpolen

Forskere fra GEUS fremlægger nu dele af den data, som er grundlaget for kongerigets krav på en stor del af Nordpolen.
09. november 2017 11:43

Grønland og Danmarks krav til FN på et 895.00 kvadratkilometer stort område af Nordpolen skyldes i høj grad en særlig sten, som forskere hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, er i besiddelse af.

Det skriver Videnskab.dk.

Stenen stammer ifølge forskerne fra Lomonosovryggen - en undersøisk bjergryg, som strækker sig over Polhavet fra Grønland til Rusland. Stenen er blevet undersøgt grundigt, og resultaterne af det studie er nu gjort offentlig for resten af verden.

LÆS OGSÅ Rusland vil forhandle om Nordpolen til efteråret

Og det er afgørende, at stenen stammer fra Lomonosovryggen, for dermed er der bevis for, at Grønland og dermed det danske kongerige hænger sammen med Nordpolen, mener geolog og seniorforsker ved GEUS, Christian Knudsen.

- Det interessante ved kampen om Nordpolen er, at den ikke bliver udkæmpet af soldater, sværd og andre våben. Det er forskere som os, der skal levere skytset for at få Kongeriget til at vokse, siger han til videnskab.dk.

LÆS OGSÅ Nyt beredskab skal støtte krav om Nordpolen

Rusland og Canada har gjort krav på en stor del af det samme område af Nordpolen som Danmark. Hvem, der får retten til området, bliver afgjort af FN’s Kontinentalsokkelkommission inden udgangen af næste årti.

LÆS OGSÅ Kristian Jensen afviser russisk forhandlingstilbud om Nordpolen