Kristian Jensen afviser russisk forhandlingstilbud om Nordpolen

Den danske udenrigsminister Kristian Jensen har afvist at tage imod tilbuddet fra russerne om at forhandle en ny grænse hen over havbunden ved Nordpolen. Det skriver Politiken lørdag.
Danmark og Grønland har i fællesskab gjort krav på store områder ved Nordpolen. Foto © : Apollo Jeremiassen/KNR
10. september 2016 15:38

- Indtil vi ved hvilke territorialkrav, der er anerkendt, så er der ingen grund til at starte nogen forhandlinger, siger Kristian Jensen til Politiken.

Forslaget om at Danmark og Rusland sammen kunne forhandle en ny grænse blev fremsat af den russiske miljø- og råstofminister, Sergej Donskoj, på et russisk regeringsmøde tirsdag i denne uge.

Læs også Rusland vil forhandle om Nordpolen til efteråret

Men Kristian Jensen foretrækker altså, at vente på FN-kommissionens vurdering af landenes krav på havområderne omkring Nordpolen og ved Grønland.

- Den proces, der er aftalt, får lov til at køre videre. Der er ikke noget vundet ved at starte en forhandling, før vi kender afgørelsen fra havretskommissionen, udtaler Kristian Jensen.

FN kommissionen skal afgøre hvilke lande, der har et retligt krav på blandt andet ressourcer og fiskeri i området omkring Nordpolen. Grønland og Danmark har i fællesskab gjort krav på meget store områder overfor kommissionen, der forventes at bruge adskillige år på at behandle krav fra en række lande herunder Rusland og Danmark.

Læs også Grønland og Danmark gør krav på Nordpolen og store havområder