Forsker om Fleischer-sagen: Det er noget rod

Forvirring over Henrik Fleischers Siumut-medlemskab vidner om dårlig intern kommunikation, vurderer samfundsforsker.
- Det, det bliver til, det er, de her persondiskussioner og uenigheder, som man måske kan ane nogle politiske årsager til, og nogle underliggende uenigheder, men som ikke betyder, at politikken kommer på bordet, siger Birger Poppel. Foto © : KNR
02. marts 2020 09:33

- I ikke særlig videnskabelige termer kan man godt kalde det noget rod.

Det vurderer Birger Poppel, der er samfundsforsker ved Ilisimatusarfik, da han bliver spurgt til den seneste tids uro i Siumut omkring partietmedlemmet Henrik Fleischer.

Sagen begyndte med en mistillidserklæring mod naalakkersuisoq for fiskeri, Siumuts Jens Immanuelsen. Mistilliden blev stillet af fiskeriudvalget, hvor Henrik Fleischer er formand.

LÆS OGSÅ Henrik Fleischer om mulig udmeldelse af Siumut: Der var en misforståelse

Det fik partiledelsen til at indkaldte til en samtale, der endte med, at udvalgsformanden kom til at melde sig ud af partiet. Det byggede på misforståelser og manglende kendskab til Siumuts vedtægter, lød forklaringen senere.

- Og i hvert fald er det (processen om udmeldelsen, red.) et udtryk for manglende dialog indenfor Siumut. Jeg tror ikke, at det kan tolkes på en anden måde, vurderer Poppel.

Sagen endte dog med, at Henrik Fleischer trak i land, og han blev igen hilst velkommen i partiet. På den baggrund er sagen ifølge Poppel isoleret set ikke alvorlig.

Men når sagerne hober sig op, tager det fokus væk fra partiets politiske arbejde, vurderer samfundsforskeren. 

Udover Fleischer-miseren henviser Birger Poppel til en anden sag, der også har fået opmærksomhed i den forgangne uge. I alt 10 kvinder har i breve anklaget Siumuts tidligere partisekretær Mikael Petersen for seksuelle krænkelser.

Først blev han af hovedbestyrelsen fritaget for tjeneste, men siden har han selv valgt at sige op.

LÆS OGSÅ Netmedie: 10 kvinder anklager Siumuts Mikael Petersen for krænkelser

Persondiskussionerne og de interne uenigheder kan resultere i, at det politiske arbejde i partiet bliver skubbet til siden, vurderer Birger Poppel.

Ifølge forskeren fjerner sagerne fokus væk fra de store politiske emner, som blandt andet fiskeriloven, oliestrategien og forhandlinger med den danske stat om den arktiske strategi.

LÆS OGSÅ Medlemmer af fiskeriudvalget: Siumut-uro påvirker vores arbejde

Sagen kan ses i forlængelse af den mistillid, som nogle Siumut-medlemmer har næret til formanden for Naalakkersuisut, Siumuts Kim Kielsen, i længere tid, tilføjer Birger Poppel.

En mistillid, der kulminerede i august sidste år, da seks medlemmer af Inatsisartut og et medlem af Naalakkersuisut krævede, at Kim Kielsen gav afkald på formandsposten i partiet.

Kielsen vandt den kamp, men til sommer bliver der kamp om, hvem der skal stå i spidsen for Siumut.

- Jeg vil ikke afvise, at der ligger noget fløjkamp i det (mistillidserklæringen mod Jens Immanuelsen, red.). Og på den måde kan det måske ses som en optakt til formandsvalget, siger Birger Poppel.