Forsker: Grønland snupper førersædet for den arktiske agenda i Rigsfælleskabet
Fremover fører Grønland både ordet og pennen for Rigsfællesskabet i Arktisk Råd.
Det står klart efter det årlige rigsmøde i København, der blev afholdt torsdag.
Og den nye aftale har stor betydning for Grønland, siger Marc Jacobsen.
Han er post.doc. og forsker i international politik i Arktis ved Cambridge Universitet.
- Det her er et rigtig godt eksempel på, at det er blevet tydeligere, at Danmark er afhængig af Grønland. Man har i mange år talt om, at Danmark kunne spille grønlandskortet for at få mere magt i international politik. Nu kan man sige, at Grønland i højere grad spiller Arktis-kortet den anden vej rundt for at få mere at skulle have sagt, siger han.
LÆS OGSÅ Grønland og Færøerne får større rolle i Arktisk Råd
I fremtiden bliver det Grønland, der skriver under på de aftaler, Rigsfællesskabet laver i forbindelse med møder i Arktisk Råd.
Det bliver også Grønland, som skal tale på vegne af Rigsfællesskabet, når der er møde i Arktisk Råd.
- Når Arktis er på agendaen, skal Grønland frem i førersædet, og det er sket meget konkret med den her aftale. Det er Grønland, der skal tale først. Det er Grønland, der skal underskrive først. Dernæst kommer Færøerne, og så kommer Danmark, siger Marc Jacobsen.
Vigtig symbolik
Ifølge forskeren skal de tre medlemmer af Rigsfællesskabet fortsat afstemme med hinanden, hvad de sætter på dagsordenen i Arktisk Råd.
Men det er langtfra ligegyldigt, hvem der indtager talerstolen først, understreger han.
- Den, der taler først, er ofte den, der har mest at skulle have sagt. Så det kan lyde som om, det ikke er så vigtigt, når man siger, det er symbolsk, men det symbolske er meget vigtigt i international politik.
Fra højre står formanden for naalakkersuisut Múte Borup Egede, statsminister Mette Frederiksen og Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen ved gårsdagens pressemøde. Foto: Scanpix
Marc Jacobsen er især spændt på at se, om Grønland og Færøerne får deres eget flag og egne navneskilte på bordet foran sig næste gang, de arktiske stater mødes.
For det har stor betydning for, hvorvidt man bliver respekteret af andre lande som værende mere selvstændig, forklarer han:
- Hvis omverdenen får en opfattelse af, at man er mere selvstændig i international politik, så kan omverdenen måske også være mere tilbøjelig til at ringe direkte til Nuuk i stedet for at ringe til København først.
- Det kan hen ad vejen kaste nogle aftaler af sig, hvor Grønlands stemme bliver mere prominent. Det symbolske skal man slet ikke underkende.
LÆS OGSÅ Múte på Marienborg: Vi skal have mere plads til udenrigs- og sikkerhedspolitikken
En af de aftaler, Grønlands nye rolle kan føre med sig, er en ny arktisk strategi, mener Marc Jacobsen.
Strategiaftalen udløb nemlig ved årsskiftet, og den er endnu ikke blevet fornyet.
- Det bliver interessant at se, om den her nye aftale bliver et skridt på vejen mod, at vi får en ny arktisk strategi. Det kunne det godt blive, siger han.