Forsker: De nordiske lande svigter Grønland

De nordiske lande bør være langt mere solidariske over for Grønland, der igen og igen skal afvise den amerikanske præsident Donald Trumps ønske om at overtage Grønland.
Sådan lyder det fra lektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Tone Huse, der forsker i nordisk kolonialisme. I et debatindlæg i den norske avis, Dagsavisen, efterspørger hun, at de nordiske lande viser opbakning til naalakkersuisut i en udfordrende tid.
- Skal de nordiske lande fortsætte sin koloniale holdning, hvor Kalaallit Nunaat behandles som en dansk affære?
- Eller skal vi aktivt gå ud og vise solidaritet, være allierede og ligeværdige partnere, nu hvor landet trues af præsident Donald Trumps ambitioner om ekspansion, skriver Tone Huse, der er tilknyttet Departementet for Arkæologi, Historie, Religiøse Studier og Teologi.
Donald Trump luftede endnu engang sine ambitioner om at overtage Grønland i sidste uge, hvor han på et pressemøde blev spurgt ind til sine tanker om en “mulig annektering” af Grønland.
- Jeg tror, at det vil ske, svarede den amerikanske præsident.
Annektering betyder at indlemme et landområde i sin egen stat.
Grønland står alene
Spørger man Tone Huse, er de nordiske lande – Sverige, Norge og Finland – påfaldende stille i en tid, hvor Grønland bliver truet af en allieret.
Forskeren peger på, at det kan hænge sammen med kolonihistorien. Grønland har i kraft af Danmark været en del af de nordiske lande, når det har passet Norden, siger Tone Huse.
- Man behandler Kalaallit Nunaat som et dansk anliggende. Som noget Danmark skal tage sig af og svare for, uddyber Tone Huse i et interview til KNR.
For havde det været Danmark eller et andet allieret land, som den amerikanske præsident havde ambitioner om at overtage, vil de andre nordiske lande ikke tøve et sekund med at udvise solidaritet, vurderer hun.
- Jeg efterlyser en aktiv rolle fra de nordiske lande, hvor de står skulder ved skulder med Kalaallit Nunaat på de præmisser, som landet beder om. For lige nu står Kalaallit Nunaat vældig alene med overmagten, som USA er.
- De nordiske statsoverhoveder burde være synligt til stede i Kalaallit Nunaat. I stedet for at se Trumps fly på flypladsen i Nuuk, burde man se nordiske statsoverhoveder. Og jeg har stadig til gode at se lykønsker med det gennemførte valg, siger Tone Huse.

Samtidig understreger hun, at det er vigtigt, at Danmark og de andre nordiske lande ikke siger fra over for den amerikanske præsident på vegne af Grønland. Men at det derimod bliver på Grønlands præmisser, skriver hun i debatindlægget:
- I stedet bør de nordiske statsoverhoveder se det som sin pligt at spørge: Hvordan ser nordisk solidaritet ud for dig i dette øjeblik? Hvad kan vi gøre? Hvordan kan vi gå videre, sammen og som ligeværdige partnere?
Må stå sammen
Partiformændene for landets partier, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Demokraatit, Naleraq og Atassut, skrev i sidste uge et fælles opråb mod Trumps gentagne udtalelser om kontrol over Grønland.
- Vi - alle partiformænd - kan ikke acceptere de gentagne udtalelser om annektering og kontrol med Grønland. Vi finder som partiformænd denne adfærd uacceptabel over for venner og allierede i en forsvarsalliance, stod der i en pressemeddelelse.
Et opråb, som den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), bakker op om. I et opslag på Facebook skrev hun mandag:
- Vi vil samarbejde om nærmest alt mellem himmel og jord med vores allierede. Vi er altid villige til at gøre endnu mere i den verden, vi er en del af. Men vores grænser skal respekteres. Vores territoriale integritet skal respekteres. Og det grønlandske folk skal også respekteres.
Formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, der blev inatsisartutvalgets helt store vinder, efterlyste mere solidaritet fra Danmark under en valgdebat på KNR mandag i sidste uge.
Her udtrykte han ærgrelse over, at den danske statsminister, Mette Frederiksen, har rejst rundt i Europa og talt med de europæiske ledere i den tilspidsede situation, men ikke har sagt klart fra over for Donald Trump angående hans udtalelser om Grønland.
- De grønlandske og danske ledere bliver nødt til at stå sammen og sætte nogle klare grænser på en måde, så Donald Trump kan forstå, at Grønland ikke er til salg, sagde Jens-Frederik Nielsen, der lige nu leder forhandlingerne om landets næste naalakkersuisut.
KNR har efterspurgt interview med Jens-Frederik Nielsen, men det har ikke været muligt inden deadline.