Foto: Tilioq

Forsinket handicaplov er ventetiden værd

Handicaploven er blevet strammet op, siden den sidst blev behandlet i Inatsisartut. Derfor har det faktisk været ventetiden værd, selvom det er ærgerligt, at loven er forsinket et år, mener handicaptalsmanden.

Med et års forsinkelse er handicaploven igen på programmet, når Inatsisartut mødes til årets forårssamling den 22. marts.

- Jeg synes, at det er rigtig glædeligt, siger handicaptalsmand, Christina Johnsen.

Hun var ellers ikke tilfreds, da loven sidste år blev udskudt, så den først kan træde i kraft 1. januar næste år. Men selvom det var ærgerligt, så har det faktisk været ventetiden værd, mener hun.

LÆS OGSÅ Det er helt urimeligt

- Den er meget mere præcis og overskuelig. Det er meget mere tydeligt, hvem der gør hvad. Hvornår er det Naalakkersuisut, hvornår er det kommunerne. Og hvor går grænserne for handicappedes rettigheder i forhold til, om der står 'kan' eller 'skal' i loven, siger hun.

I efteråret var den nye lov i høring igen, og efter det er der tilføjet nogle af de konkrete ønsker, handicaptalsmanden har haft.

LÆS OGSÅ Udsættelse af handicaploven er nødvendig

Blandt andet skal der laves krav til sagsbehandlingstider, og så bliver der sikret nogle minimumskrav til kvaliteten af botilbud til handicappede.

- Vi fornemmer et eller andet sted, at vi også har haft ret meget indflydelse på det lovarbejde, der ligger klar, siger Christina Johnsen.

I februar offentliggjorde Institut for Menneskerettigheder en rapport, der kritiserede handicapområdet og gjorde opmærksom på, at mange handicappede forlader landet, fordi forholdene er for ringe.

LÆS OGSÅ Hjælp til grønlændere med handicap er ikke god nok

Ifølge Christina Johnsen er det svært at sige, hvor meget handicaploven kommer til at hjælpe på rapportens kritikpunkter, som foreksempel hvor tilgængeligt samfundet er for personer med handicap. Men hun mener, at det er et skridt i den rigtige retning.

- Det kan godt være, at vi ikke ser resultatet med det samme. Men det kommer, siger hun.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt