FUTURE GREENLAND Forretningsmand revser alt for dansk konference

Halibut Greenland-direktør vil se flere talere fra andre lande end Danmark på næste års konference. GE afviser kritikken.
07. maj 2015 17:40

Future Greenland-konferencen er alt for orienteret mod Danmark.

Det mener direktøren for Halibut Greenland, Niels Thomsen. Han er kritisk over for den måde, som landets store erhvervskonference er skruet sammen på.

Han mener, at Grønland og Future Greenland i højere grad bør lede efter nye erhvervsmuligheder- og ideer andre steder i verden.

- Danmark er et lille land og Grønland er endnu mindre. Men for at vi kan have en chance for at øge vores velstandsniveau, er vi nødt til at skele ud til resten af verden. Vi skulle i større omfang fokusere på resten af verden, end at bruge vores energi på Danmark, siger Niels Thomsen.

Læs også Kielsen får vigtig viden ved Future Greenland

Det er ikke nok, at der faktisk har været talere fra Alaska, Canada og Island på Future Greenland-konferencen, der foregår i Nuuk. Hvis det står til Niels Thomsen, skal talere med den slags nationalitet fylde langt mere til næste års udgave.

Han mener også, at konferencens talerprogram helt principielt bør afspejle grønlændernes ønske om at være herrer i eget hus, siger han.

- Man har ikke respekt for det i et tilstrækkeligt omfanget i Grønlands Erhverv. En væsentlig del af programmet og de underliggende spørgsmål, der rejses fra Martin Breum (journalist og tovholder ved arrangementet, red.), går på, hvordan der kan etableres stærkere bånd mellem Grønland og dansk erhverv. Det synes jeg ikke, er på sin plads, siger Niels Thomsen og understreger, at han ikke har noget imod at samarbejde med danske selskaber.

Læs også Minik Rosing vil vende grønlandske ’svagheder’ til fordele

Det er Grønlands Erhverv, der står bag Future Greenland, der på fjerde år forsøger at give input og ideer til, hvordan man kan styrke erhvervslivet i Grønland.

GE-direktør Brian Buus afviser kritikken. Han mener dog, at der er god ræson i at styrke båndene erhvervsmæssigt til Danmark. Danske investorer er nemlig nøglen til at få flere udenlandske investeringer i Grønland, siger han.

- Hvis ikke dem, der kender Grønland bedst, tør bevæge sig ind i investeringer i Grønland, er der måske mange af dem ude i den store verden, der slet ikke kender os, der ikke bevæger sig. Derfor er det vigtigt, at dem der er tættest på os og kender os bedst, er aktive og stoler på spændende udviklingsprojekter i Grønland, og har lyst til at kaste deres penge ind i det, siger Brian Buus.

Læs også Private virksomheder skal skabe Grønlands velstand