FUTURE GREENLAND Private virksomheder skal skabe Grønlands velstand

Grønland skal bruge lige så meget energi på at skabe gode rammer for den private sektor, som man gør på at bekæmpe sociale problemer, lyder det fra Dansk Industris formand, Karsten Dybvad. Han støtter ideen om at lave en udviklingsfond for at få gang i økonomien.
Skrevet af Peter Bye Andersen
07. maj 2015 10:25

Det er afgørende, at rammerne for det private erhvervsliv bliver bedre i Grønland, hvis der skal gang i økonomien. Her er det vigtigt, at politikere og Selvstyrets forvaltninger bliver bedre til at tale med det private erhvervsliv, så man kan skabe bedre forhold.

- Den offentlige forvaltning skal også være til gavn for virksomhederne, servicere og arbejde sammen med virksomhederne.

- Det handler om at investere i private virksomheder. Der skal være tillid til, at man kan investere. Der skal være rammebetingelser, som man har tillid til. Det kan man fra politisk side tilvejebringe.

- Investorer vil have forudsigelighed, siger Karsten Dybvad i forbindelse med Future Greenland-konferencen i Nuuk.

Det offentlige og de private virksomheder skal arbejde bedre sammen, så man kan overkomme de udfordringer, som virksomhederne oplever. Det kan f.eks. være i spørgsmål om arbejdskraft, skatteforhold og infrastruktur.

Læs også Kim Kielsen med i Future Greenlands konference alligevel

 

Skarp konkurrence
Karsten Dybvad mener, at der generelt er brug for en holdningsændring i Grønland over for private virksomheder. Det skal være bredt accepteret, at investorer og private virksomheder kan tjene penge i Grønland. Ellers tager investorer og virksomhederne deres penge til andre lande, forklarer han.

 - Alle de ting indgår i en investeringskalkule. Vi lever i et åbent, internationalt samfund. Investorer kan gå ind alle steder i verden. Man må forstå, at man er i skarp konkurrence med andre.

- Et godt råd fra mig er, at man skal regne godt igennem og finde ud af, hvordan man skrue og gøre betingelserne for private virksomheder bedre, siger han.

Læs også Naalakkersuisut vil ikke være i stue med Michael Binzer

 

Udviklingsfond en god ide
Karsten Dybvad mener, at en udviklingsfond, som den Justus Hansen foreslog i Inatsisartut i sidste uge, er en god og hurtig vej til at få investeringer i Grønland. Det kan give et sikkerhedsnet for investorer, og det er noget, der vil trække kapital til landet. Og det er ikke bare noget Grønland skal stå for. Danmark skal også bidrage.

- Udviklingsfonden kan være en god ide til at give skub i kapitaldannelsen her i Grønland. Der er brug for at nogen holder en hånd under, så der kan komme risikovillig kapital til landet.

- Grønland og Danmark skal være enige om principperne i den. Begge parter skal bidrage, der skal være en gensidighed. Begge parter skal have hånden på kogepladen. Begge parter skal tage ansvar. Man skal skabe forudsætninger for en succes. Begge parter skal også have noget ud af det. Kan man enes, er der meget større mulighed for at sørge for, at man kan skabe det politiske grundlag til gavn for udviklingen, siger Karsten Dybvad.