Formaliteter omkring valget

Da Kuupik Kleist i selskab ned Jens B. Frederiksen og Anthon Frederiksen havde udskrevet valget, var der rundt omkring i samfundet også affyret startskud til mange forskellige formaliteter.
Skrevet af Peter Troelsen
01. februar 2013 06:12

Inden 19. februar skal de opstillingsberettigede partier have indleveret kandidatlister, hvor de kandidater, der opstiller for partiet, skal være opført. Hvis ikke partierne endnu har fået opstille kandidater, skal det gå stærkt med at få indstillinger fra de forskellige partiforeninger, så det kan nås inden deadline.

Partier, der endnu ikke er opstillingsberettiget, har indtil 19. februar til at få indsamlet og godkendt 919 underskrifter. Det er antallet af stemmer, der skal til for at opnå et mandat i Inatsisartut, og derfor også antallet af underskrifter, der skal til for at sikre et parti retten til at opstille ved valget. De partier, der i dag er repræsenteret i Inatsisartut, skal ikke indlevere underskrifter.

Fra det øjeblik valget var udskrevet, blev det muligt at afgive sin brevstemme. Vælgeren kan brevstem­me på et folkeregister. Der afgives stemme til den kommune, hvor vælgeren er opført på valglisten. I bygder og bopladser kan der afgives brevstemme til folkeregisterførerens medhjælper.

På sygehuse eller andre helbredelses- og plejeinstitutioner samt i institutioner under kriminal­forsorgen kan der ligeledes afgives brevstemme. Vælgere, der er bosat på afsides beliggende steder, kan afgive brevstemme hos en af Valg­bestyrelsen udpeget person.

Vælgere, der opholder sig på skibe, der er hjemmehørende i Grønland, kan afgive stemme hos skibsføreren eller hos en af skibsføreren udpeget. På vejrstationer og flyvepladser m.v. kan der afgives brevstemme hos en af Valgnævnet bemyndiget person.

Vælgere, der opholder sig i Danmark eller Færøerne kan afgive stemme på et folkeregister eller i Repræsentationen i København. Vælgere, der befinder sig uden for riget, kan afgive stemme på en dansk diplomatisk eller konsulær repræsentation.

Brevstemmen skal sendes til den kommune, hvor vælgeren er opført på valglisten. Brevstemmen skal være det afstemningssted, hvor vælger er opført på valglisten, i hænde inden valghandlingen slutter, dvs. den 12. marts 2013 kl. 20.00. Det anbefales derfor, at brevstemmeafgivning sker i god tid.