Drama om koalition: Forhandlinger er i gang - intet er udelukket

Stemmesedlerne er talt op, og befolkningens stemme er hørt til Inatsisartut. Nu er koalitionsforhandlingerne i fuld gang, og et nyt naalakkersuisut kan tage mange former.
Det vurderer Jens Thorin, der er ansvarshavende redaktør i KNR. Han har fulgt grønlandsk politik i mange år, og han ser især to mulige scenarier:
Det ene er en koalition, der består af Demokraatit og Inuit Ataqatigiit, som sammen har 17 mandater og et lille flertal. I alt er 31 pladser i Inatsisartut, og det kræver 16 pladser at danne et flertal.

De to partier har tidligere været i koalition sammen, og begge er de enige om, at vejen til selstændighed er grundig og tidskrævende.
Den koalition ser Rasmus Leander Nielsen også for sig. Han forsker i politik på Ilisimatusarfik, og dagen efter valget analyserede han resultatet på et pressemøde hos International Press Center.
- Det mest sandsynlige gæt er, at Demokraatit vil danne en regering med IA. Spørgsmålet er, om IA er villig til at være den, der spiller anden violin i en regering.
Under valgkampen har Múte Borup Egede gentagende gange talt om, at der er behov for et stabilt naalakkersuisut. Selvom IA i en koalition med Demokraatit vil indtage en position som "lillebror", kan verdenssituationen skubbe partierne tættere sammen.
- Argumentet kunne være, at Múte B. Egede har talt om geopolitik og har brug for en stabil, stor koalition for at have et stabilt politisk styre i Grønland fremover, siger Rasmus Leander Nielsen.
Demokraatit, IA og Atassut
Et andet bud på en kommende regering er at tilføje Atassut til IA og Demokraatit, vurderer Jens Thorin.
- Det er en koalition, der vil kunne arbejde i ro. For Demokraatit og Atassut er begge borgerlige partier. Under valgkampen lagde jeg mærke til, at de ikke bed ad hinanden, og de virkede klar til at samarbejde, siger Jens Thorin.
Men de to partier kan ikke danne et flertal alene, og derfor er IA med. De er relativt enige om store ting som vejen til selvstændighed, men når det kommer til økonomi, bliver knaster, vurderer han.
- De borgerlige vil arbejde for et mindre skattetryk, men det vil IA ikke, siger han.

De tre partier vil dog opnå et massivt flertal, hvis de finder sammen på 19 pladser.
- Mit bud ville være, at Demokraatit og IA kunne danne en regering, og måske også med Atassut på samme tid. Det er mit bedste informerede gæt lige nu, siger Rasmus Leander Nielsen.
Vurderer at ingen vil lege med Naleraq
Og så er der Naleraq, som blev landets næststørste parti - 25 procent af dem, der gik i stemmeboksene satte deres kryds ved det orange parti. Alligevel vurderer Jens Thorin ikke, at partiet kommer til at spille nogen rolle i en fremtidig regering:
- De har sat sig udenfor indflydelse. Et samarbejde med Naleraq vil være vanskeligt for de andre partier. Naleraq vil kun føre deres egen politik med deres holdninger til selvstændighed og alt muligt andet. De er ikke villige til at imødekomme andre holdninger end deres egne, siger Jens Thorin.
De mindre sandsynlige
Efter valget har Vivian Motzfeldt indtaget rollen som formand for Siumut.
Hun fortæller til KNR, at samfundet har brug for en stærk opposition - ligegyldigt hvordan et nyt naalakkersuisut kommer til at se ud.
Men det udelukker ikke, at Siumut i løbet af valgperioden kan indtage en rolle i naalakkersuisut. Det er set før, fortæller Rasmus Leander Nielsen.
- Vi ved også, at koalitioner i starten af en regering kan ændre sig over tid, og vi ser nye partier eller et parti, der falder fra eller partier, der slutter sig til i en senere periode.
- Siumut og Demokraatit har tilsammen 14 mandater. De kunne danne en regering sammen med Atassut, hvis der ikke kan opnås en aftale mellem Demokraatit og IA. Så vi kan se mange forskellige koalitionsmuligheder, og intet er egentlig udelukket, fortæller Rasmus Leander Nielsen.
