Forfatningsforslag skal ikke respektere Grundloven
Én af de store knaster i forfatningsarbejdet indtil nu har været hvorvidt forfatningsforslaget skulle respektere Grundloven.
Det står meget klart i det første kommissorie, at der skal arbejdes på et forslag til en forfatning i to tempi, således at en del af forfatningen kunne gælde inden for Grundloven, og altså træde i kraft mens Grønlands stadig er i Rigsfællesskabet.
LÆS OGSÅ Qujaukitsoq arbejder på nyt grundlag for forfatningskommissionen
Men meget tyder på, at forfatningskommissionen snart får en anden opgave af Naalakkersuisut. Opgaven handler om, udelukkende at lave et forfatningsforslag for et selvstændigt Grønland.
Tirsdag sagde naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq:
- Hvis ikke rammerne i grundloven bliver ændret, kan man ikke øge Grønlands kompetencer indenfor de nævnte sagsområder. Og hvis vi ser på koalitionsgrundlaget, så har vi sagt, at vi vil overtage udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Derfor skal tilpasningen ske ud fra den retning, der er givet i koalitionsaftalen.
Qujaukitsoq: Inatsisartut sætter i sidste ende rammerne
Og i koalitionsaftalen fremgår følgende:
- I forbindelse med vores egen forfatning skal det fastsættes, at det er Naalakkersusisut selv, der ansvaret for vort lands udenrigs- og sikkerhedspolitiske ledelse.
LÆS OGSÅ Forfatningsarbejdet står stille igen
Qujaukitsoq understregede dog i sit interview, at det er Inatsisartut, der i sidste ende skal sætte rammerne:
- Vi er nødt til først at høre, hvilket opdrag Inatsisartut giver.
Diskussionen om hvorvidt forfatningsforslaget skal respektere Grundloven førte i første omgang til uenigheder mellem den tidligere naalakkersuisoq for selvstændighed Suka K. Frederiksen og daværende formand for forfatningskommissionen, Vivian Motzfeldt.
Motzfeldt var en stor modstander af at lave et forslag, der kunne gælde inden for Grundloven.
LÆS OGSÅ Vi laver forfatning for et selvstændigt Grønland