Færøerne: Forfatning overlevede afstemning

Det færøske Lagting valgte at se gennem fingre med, at forslaget til en færøsk forfatning ikke lever op til forretningsordenen for den lovgivende forsamling.
Skrevet af Jonas Fievé
24. oktober 2017 14:32
Versionist Connie Fontain

Som det første skulle medlemmerne af det færøske Lagting tirsdag tage stilling til, om forslaget skulle forkastes eller ej.

- Da man havde denne her afstemning, var der et flertal imod at forkaste forslaget, så derfor kom forslaget til førstebehandling, fortæller Beinta Løwe Jacobsen, der er journalist på Kringvarp Føroya, som er den færøske udgave af KNR.

LÆS OGSÅ Forfatning får den kolde skulder

Mødet blev afbudt

Få minutter inde i samlingen blev mødet dog afbrudt, da Sambandspartiet, som sidder i oppositionen, gerne ville have et kvarter til at finde ud af, hvordan de skulle forholde sig til forslaget.

- Der var aldrig tvivl om, at Sambandspartiet ville stemme for, at forslaget skulle forkastes, da partiet ikke af en del af aftalen om en færøsk forfatning.

Klokken halv elleve færøsk tid blev mødet genoptaget, og man gik derefter direkte til afstemningen.

Det var således oppositionens 16 medlemmer ud af i alt 33 pladser i parlamentet, som stemte for, at forslaget til en færøsk forfatning skulle forkastes.

Beinta Løwe Jacobsen er heller ikke overrasket over, at medlemmerne fra regeringspartierne ikke valgte at følge anbefalingen fra Lagtinges jurister.

- Der var ikke nogen i regeringen, som havde givet signal om, at de ville stemme for at forkaste forslaget. Selvom der var en hel del mennesker samlet og selvom, at der var en del spænding, så skete der ikke noget uventet.

LÆS OGSÅ Blåstempling af færøsk forfatningsforslag kan vise vejen

Lang vej endnu

Selvom forslaget til en færøsk forfatning tirsdag blev førstebehandlet, er der stadigvæk lang vej endnu, før Færøerne har fået en forfatning.

- Man skal også huske på, at det ikke er første gang, at man har et forslag til en færøske forfatning, og de er jo aldrig kommet videre. Derfor er det kun tiden, der kan vise, hvad der vil ske, siger journalist på Kringvarp Føroya Beinta Løwe Jacobsen.

LÆS OGSÅ Færøsk forfatningsafstemning udskudt

Oprindeligt skulle der have været afholdt folkeafstemning på Færøerne om forfatningen på flagdagen den 25. april. Men det blev aflyst, da Lagtinget ikke kunne nå at få vedtaget forslaget inden. Den færøske regering regner stadigvæk med, at afstemningen bliver afholdt i år, men har endnu ikke sat en dato på valget.