Forfatning får den kolde skulder

Forslaget til en færøsk forfatning får det røde kort af Lagtingets jurister, som derfor anbefaler, at det skal forkastes
Foto © : Davide Gorla/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
23. oktober 2017 07:13

Der kan blive sat en foreløbig stopper for en færøsk forfatning, da forslaget ifølge direktøren for Lagtinget ikke lever op til forretningsordenen for den lovgivende forsamling.

- Situationen er den, at i henhold til vores forretningsorden i Lagtinget, så skal alle lovforslag være ledsaget af specielle bemærkninger, siger Jonhard Klettheyggj, som er direktør for det færøske parlament.

Lagtingets administration fører nemlig tilsyn med, at lovforslagene, som skal fremsættes, både lever op til styrelsesloven og forretningsordenen.    

Mangel på bemærkninger undrer  

I forslaget til den færøske forfatninger er der kun bemærkninger til 2 ud af i alt 57 paragraffer, og det får altså advarselslamperne til at blinke.

- Så skal vi henstille til præsidiet for Lagtinget, at der indstilles til Lagtinget, at forslaget afvises, og det er så det, som vi har gjort.

Ifølge direktøren for det færøske parlament er bemærkningerne et vigtigt redskab til, hvordan de enkelte paragraffer skal fortolkes.

- Når der ikke er nogle bemærkninger, så er det lidt svært at forholde sig til, hvad der står i de enkelte paragraffer, siger Jonhard Klettheyggj.

Kan stadivæk blive vedtaget

Men selvom præsidiet har tilsluttet sig anbefalingerne om, at forslaget til en færøske forfatning forkastes, er det i sidste ende op til Lagtinget.

- Det vil sige, at der er førstebehandling af lovforslaget på tirsdag, og det starter så med, at der vil være en afstemning om, hvorvidt forslaget skal bortvises eller behandles i Lagtinget.

Direktøren for Lagtinget, Jonhard Klettheyggj, understreger samtidig, at det er meget usædvanligt, at man fremsætter et lovforslag uden bemærkninger.