Forældregruppe fra Ivaaraq: Vi ved ikke, om vores børn er undersøgt efter overgreb

Forældre til beboere på institutionen Ivaaraq frygter, at deres børn er ofre i en politisk nedprioritering. 
Døgninstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
15. november 2022 14:07

I september fødte en 23-årig multihandicappet kvinde et barn, uden at nogen anede, at hun var gravid. 

Kvinden boede på døgninstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. Politiet efterforskede sagen som en voldtægt, og 1. november blev en 62-årig mand anholdt og tilbageholdt i 22 dage. 

LÆS OGSÅ Politi om Ivaaraq-sagen: Efterforskning kommer til at tage lang tid

Ifølge politiet erkendte han voldtægt. 

Sagen kort
 

En 23-årig multihandicappet kvinde fødte en dreng 2. september, uden nogen anede, at hun var gravid.

Kvinden er ude af stand til at tale, kan kun kravle og bruger ble.

Politiet i Qaqortoq bekræftede med det samme, at de havde modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug på Ivaaraq. 

 

Naalakkersuisoq for børn, unge, familie og sundhed, Mimi Karlsen (IA), startede en landsdækkende undersøgelse om forholdene i landets døgninstitutioner. Det skal undersøges, om lovene er overholdt i institutionerne.

Både Tilioq og Rådet for Menneskerettigheder har været ude med skarp kritik af sagen, som Rådet for Menneskerettigheder kalder for et brud på menneskerettighederne.

 

Socialstyrelsen tog få dage efter, sagen kom frem, til Qaqortoq for at undersøge sagen med personalet og ledelsen på Ivaaraq. 

I dagene efter fødslen blev flere beboere på Ivaaraq undersøgt for, om de havde været udsat for overgreb. Men ikke alle. Og derfor frygter forældrene nu, at deres børn også kan være blevet udsat for overgreb.

- Vi ved kun, at der er taget graviditetstest på de andre kvindelige beboere på Ivaaraq. Vi har ikke hørt noget om, at der er lavet yderligere undersøgelser eller test på vores børn. Vi vil ellers også gerne have ro i sjælen ved at vide med sikkerhed, at vores børn ikke har været udsat for overgreb, siger forældrene til beboere i en pressemeddelelse. 

Naalakkersuioq: Der er sket flere stramninger 

Ivaaraq består af to boafsnit, et gult og et blåt. Det er dog kun forældrene til beboerne på den afdeling, som den 23-årige kvinde boede på, som har fået tilbudt hjælp ifølge pressemeddelelsen.

- Vi som forældre sætter spørgsmål ved, hvorfor vi ikke er blevet inkluderet, siger forældrene i pressemeddelelsen. 

LÆS OGSÅ Moren til den multihandicappede kvinde: Nu kan jeg få ro

Ifølge Mimi Karlsen (IA), der er naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier, er der allerede sket flere stramninger.

- Der er sket flere stramninger på institutionerne for børn og unge samt døgntilbud for personer med handicap. Jeg har krævet, at der altid skal være to ansatte til stede. Det er en yderst alvorlig sag, og jeg lover, at vi fortsat vil have stor fokus på børn, unge og handicapområdet, sagde hun dagen efter anholdelsen af den 62-årige.

Syv krav

Men forældregruppen på Ivaaraq har en liste med krav til bedre vilkår for børn og familiemedlemmer, der bor på institutioner: 

1. Ivaaraq er for stor en institution, for der er ikke nok pædagoger i Qaqortoq. Det er bedre at dele Ivaaraq i mindre institutioner på kysten. 


2. De fysiske rammer skal være i god stand og passe til beboerne. Ivaaraq ligner ikke et hjem, der er brug for forbedringer, for eksempel er der problemer med varmen på Ivaaraq. 


3. Bedre tilsyn med døgninstitutionerne og skærpet tilsyn med Ivaaraq. Tilsynsenheden skal også kontakte værger, for beboerne kan ikke udtrykke sig. 


4. Flere konsulenter og terapeuter langs kysten til at vurdere og sikre behov for hjælpemidler, træning og aktivering herunder ergoterapeuter og fysioterapeuter. 


5. Registrering af personalets ansvarsområder, hvor man registrerer, hvilket personale der har ansvar for hvilke beboere. For eksempel hvem, der har givet piller, hvem der har badet hvem, hvem der har nattilsyn af hvilke beboere og hvornår. 


6. Øget normering af personale på døgninstitutionerne. Som det er lige nu på Ivaaraq, er der alt for lidt personale til at klare de daglige opgaver. Det betyder, at personalet lige nu kun varetager den mest basale pleje for beboerne som for eksempel bleskifte. Der mangler tid til udflugter, aktivering, træning med mere. 


7. Ingen mandlige nattevagter hos kvindelige beboere.

 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Ivaaraq, men det har ikke været muligt. Institutionen henviser til Socialstyrelsen. Socialstyrelsen kan ikke svare på kritikken før i morgen formiddag, meddeler chef Helene Berthelsen.