Forældre til krænkede børn: Vi har behov for mere hjælp

En anonym forældregruppe i Qeqertarsuaq råber efter hjælp. Flere børn omkring ti års alderen er blevet misbrugt af en ældre mindreårig.
Skrevet af Paarnaq Hansen
28. januar 2016 17:18

Forældrene mangler hjælp til deres børn, men kommunen siger, den sætter massivt ind.

Siden foråret 2015 har forældrene henvendt sig til myndighederne, politiet og skolen, med ønsket om at få hjælp til deres børn.

Men da barnet er under 15 år, har politiet givet sagen videre til de sociale myndigheder, og forældrene føler, at deres børn ikke får nok hjælp.

- Vores problem er, at nogle børn fra Qeqertarsuaq er blevet misbrugt af en mindreårig, og ofrene bliver ikke hjulpet ordenligt af myndighederne, siger faderen til en tiårig dreng, som ønsker at være anonym, til KNR.

Læs også Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Forældrene har siden hændelsen fået hjælp fra kommunen, som nu har sendt en psykolog, men der skulle gå over et halvt år fra forældrenes henvendelse angående overgrebene, før psykologen ankom.

Psykologen var været for Qeqertarsuaq hver måned siden november, men forældrene føler, at det har været meget overfladisk og savner yderligere støtte.

Massiv indsats

Socialdirektør i Qaasuitsup Kommunia, Henrik Sóloy, bekræfter, at han kender til sagen og fortæller, at de har sat massivt ind siden foråret 2015.

- Vi har haft vores PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, red.) indover. Vi har vores psykolog fra familiecenteret, som har været derude en hel måned. Vi har haft et rejsehold fra Aasiaat med socialrådgivere. Og ligeledes så følger lærerne fra skolen op, og de holder løbende arbejdsmøder med forældrene vedrørende børnene.

- Så jeg vil sige, der er sat massivt indover fra en bred kam, siger socialdirektør i Qaasuitsup Kommunia, Henrik Sóloy.

Dog fortæller forældrene, at skolen har meddelt, at den ikke kan yde individuel støtte til eleverne, og at skolen derfor ikke kan hjælpe hvert et barn.

Mangel på uddannede

Forældrene mener, at nogle af børnene endnu ikke har åbnet sig, og at de har behov for professionel hjælp.

Situationen i Qeqertarsuaq er dog, at der ikke er nogen uddannede socialrådgivere.

- Det er jo den generelle udfordring, vi har mange steder i Grønland, at vi mangler uddannet personale, siger Henrik Sóloy.

Læs også Børneambassadører skal sikre rettigheder i det politiske arbejde

Forældrene har gentagende gange henvendt sig til skolen, socialmyndighederne og politiet i Qeqertarsuaq. Men de føler, at det kun er krænkeren, der får hjælp, og de håber, at deres børn vil få mere hjælp.

- Vi har behov for forståelse, og at vores børn også bliver hjulpet ligesom krænkeren bliver hjulpet. Og vi har behov for at myndighederne tager vores henvendelser seriøst og arbejder på sagen, siger forælderen til et tiårig barn fra Qeqertarsuaq.

Læs også Børnetalsmand: Endelig forbudt at slå børn

Rejseholdet fra Selvstyret var i Qeqertarsuaq i denne uge. De har efter snak med forældrene sagt, at de vil informere naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen, om sagen.