Forældet behandling af hørehæmmede i Grønland

De hørehæmmede i Grønland får en langt dårligere behandling end hørehæmmede over det meste af verden. Det drejer som om de høreapparater, som grønlandske hørehæmmede udstyres med fra det offentlige. De er ganske enkelt forældede.
Skrevet af Peter Troelsen
11. marts 2013 15:00

Der findes i dag 2 typer høreapparater. De analoge, der er meget gammeldags og rent faktisk kun virker som en forstærker for alle lyde, og de digitale der allerede kom på markedet i 1990erne. De digitale fjerner automatisk høj baggrundsstøj fra eksempelvis trafikken eller i forsamlinger med mange, der snakker på en gang i baggrunden.

-I stort set hele den vestlige verden anvendes kun i meget begrænset omfang de gammeldags analoge høreapparater, idet de belaster ørerne mere end de rent faktisk gavner. Men det ved man bare ikke i Grønland. I Grønland er det fortsat kun mulighed gennem sygehuset at få analoge høreapparater, forklarer Jacob Abelsen, der stiller op til valget for Atassut

Det betyder, at utroligt mange – specielt ældre – slet ikke anvender deres høreapparater, idet de analoge høreapparater faktisk på mange områder belaster øret mere, end det gavner. Dermed går de glip af vigtig social kontakt med andre og bliver mere eller mindre isolerede i forhold til det omliggende samfund.

-Det er yderst sørgeligt, idet mange hørehæmmede derfor isolerer sig og holder sig tilbage i diskussioner og sociale snak. Så der bør snarest muligt undersøges for muligheder for, at hørehæmmede i Grønland kan få digitale høreapparater, der i høj grad vil være til gavn for de hørehæmmedes sociale velfærd. Det er helt uacceptabelt, at de hørehæmmede i dag ikke får en mere tidssvarende behandling, fastslår Jacob Abelsen.