Folketingspolitikere erklærer borgfred om Grønland

I en langt mere gemytlig tone end den har været i de seneste uger diskuterede Folketingets medlemmer i dag igen Grønlands økonomi, råstoffer og forhold til Danmark. Undervejs i debatten stod det klart, at samtlige partier bakker op om at gentage debatten fast hvert år.
Skrevet af Martine Lind Krebs
22. februar 2013 07:28

Rækken af samråd, spørgsmål og debatter i Folketinget vedrørende Grønlands råstoffer fortsætter, og i dag mødtes partiernes grønlandsordførere igen til en debat i Folketingssalen. Og der var bred enighed blandet medlemmerne om, at det var en debat med en langt bedre tone end den foregående.

-Jeg har kunnet mærke, at tonen er blevet bedre i de mange samråd og debatter. Regeringen er blevet mere konkret i henhold til svar på vores spørgsmål. Der udestår stadigvæk en hel række spørgsmål, som vi ikke har fået svar på endnu. Men nu begynder der faktisk at komme nogle konstruktive svar, og det er også tydeligt at regeringen er interesseret i, at vi sammen kan finde en løsning, siger Venstres grønlandsordfører Gitte Lillelund Bech, som ellers har været meget kritisk over for regeringens grønlandskurs.

Forslaget om at indføre en årlig debat om Rigsfællesskabet kommer fra hende og Ellen Thrane Nørby.

-Vi synes Rigsfællesskabet er for vigtigt til, at det er enkeltsager der skal bestemme, hvornår man i Folketinget diskuterer det. Derfor har vi lagt op til, at en årlig debat, hvor regeringen redegør for, hvordan ser de på Rigsfællesskabets sammenhæng, økonomi og så videre, siger hun.

 Teksten til forslaget, som også udtrykker ønske om øget samarbejde inden for Rigsfællesskabet, blev forhandlet færdig mellem stort set samtlige partier i løbet af i går eftermiddags og her til morgen. Også de nordatlantiske mandater bakker op. Sara Olsvig siger:

-Jeg er rigtig glad for forslaget, som vi også kommer til at støtte. Jeg mener selv, at vi har manglet en platform til at fremlægge forskellige sager om Grønland, ikke kun råstoffer, men også kriminalforsorgen, retsvæsen, udsatte grønlændere i Danmark og så videre. Og det tror jeg vi vil kunne bruge sådan en årlig forespørgsel til.

Forlaget i sin fulde længde lyder:

-Folketinget udtrykker glæde over Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

- Folketinget konstaterer, at Selvstyreloven og det deraf afledte kompetenceforhold mellem de danske myndigheder og Grønlands Selvstyre er grundlaget for forholdet mellem Danmark og Grønland.

-Folketinget understreger behovet for en løbende dialog om muligheder og udfordringer i Rigsfællesskabet.

-En god dialog er forudsætningen for et respektfuldt og ligeværdigt samarbejde mellem Rigsfællesskabets parter og vil samtidig sikre varetagelsen af Rigsfællesskabets samlede strategiske interesser.

-Folketinget opfordrer regeringen til en årlig forespørgselsdebat i Folketinget, hvor Rigsfællesskabets muligheder og udfordringer kan diskuteres fordomsfrit.

-Med henblik på fortsat at fremme udviklingen i Rigsfællesskabet opfordrer Folketinget til, at samarbejdet mellem Regeringen og Landsstyret styrkes inden for Selvstyrelovens rammer.

-Folketinget opfordrer Regeringen til sammen med Landsstyret at arbejde for i Grønland at skabe øgede investeringer på sammenlignelige og gennemsigtige og markedsmæssige vilkår – herunder danske og derigennem nyttiggøre Grønlands naturressourcer med henblik på en strategisk investeringsmulighed i råstoffer i Grønland.